Xavier Pallàs destaca la importància de preservar el llenguatge de les campanes a l’acte inaugural de l’ISCREB

cropped-fav.png

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) va celebrar aquest dilluns 14 d’octubre a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona l’acte inaugural del curs acadèmic 2024-2025. Ho va fer amb una conferència a càrrec del professor Xavier Pallàs, impulsor i director de l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas, titulada “El llenguatge de les campanes a Catalunya”.

L’acte va ser presidit pel bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías, que hi va anar en representació del cardenal arquebisbe Joan Josep Omella, moderador de l’Institut, i va comptar amb la presència de Ramon Batlle, director de l’ISCREB, Joan Torra, rector de l’Ateneu Sant Pacià, Daniel Palau, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, i de membres del Consell d’Institut, de l’equip directiu, docents, alumnes, personal i amics de l’institut.

En la seva intervenció, Pallàs va aprofundir en el valor històric i cultural de les campanes, que va definir com “un element essencial del paisatge sonor català durant segles“. L’expert també va recordar que “des de la seva funció com a mitjà de comunicació comunitari fins al seu simbolisme espiritual, les campanes han estat presents en la vida quotidiana, marcant els moments de treball, pregària, festa i dol”. No obstant això, va advertir que “l’electrificació i la modernització” han afectat negativament “la riquesa i diversitat dels tocs tradicionals”.

El director de l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas també ha fet esment de les diverses declaracions que han reconegut el toc manual de campanes com a patrimoni cultural, des de la declaració de la Generalitat de Catalunya el 2017 com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, fins al reconeixement de la UNESCO el 2022 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. “Aquestes declaracions subratllen la importància de conservar aquest llenguatge sonor com a part del llegat cultural i religiós”, va assegurar el professor.

Pallàs va aprofitar la ponència per subratllar la “delicada situació” en què es troba aquest patrimoni sonor i va instar a protegir-lo: “Preservar aquest patrimoni no només és important pel seu valor històric, sinó perquè constitueix un testimoni viu de la nostra identitat cultural”, va resumir.

Durant l’acte, també es va projectar un vídeo per explicar l’activitat de l’ISCREB, per mostrar els indicadors del curs 2023-24 i per saludar als col·laboradors de les iniciatives formatives que s’han posat en marxa coincidint amb el nou curs 2024-25.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia