Ángel Gabilondo presenta a les Corts l’informe sobre abusos en el si de l’Església

cropped-fav.png
Portada informe "Una respuesta necesaria" I Vatican Media

Ángel Gabilondo, Defensor del Poble, compareixerà aquest dimarts 15 d’octubre davant la comissió mixta del Congrés i el Senat per resumir el seu informe de 777 pàgines sobre els abusos sexuals en el si de l’Església, titulat Una resposta necessària. Aquest informe ha estat aturat un any, des que va ser presentat a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, el 27 d’octubre de 2023. Ara, pocs dies després de la visita del president Pedro Sánchez al Vaticà, el document torna a prendre rellevància.

La compareixença de Gabilondo coincideix amb les negociacions entre Sánchez i el Papa per arribar a un acord amb l’Església, seguint les recomanacions de l’informe. Aquest inclou mesures clau, com la creació d’un fons de compensació per a les víctimes, un organisme que decideixi les indemnitzacions que haurien de pagar l’Estat i l’Església, i un acte públic de reconeixement i reparació simbòlica per a les víctimes dels abusos.

L’informe Gabilondo també denuncia el “silenci injust” de l’Església davant aquest problema i recull 487 relats personals de víctimes, una xifra que ha anat creixent gràcies al treball continu de l’oficina d’atenció a víctimes. Aquest nombre contrasta amb les dades recollides per l’informe de GAD3, elaborat per encàrrec de la Conferència Episcopal Espanyola, que indicava que un 1,13% de la població havia estat víctima d’abusos en l’àmbit religiós, la qual cosa extrapolaria el nombre total de víctimes a 440.000 persones.

El pla de reparació integral

L’Església espanyola, per la seva banda, ha avançat en la implementació de recomanacions, com el Pla de Reparació Integral a les Víctimes d’Abusos Sexuals (PRIVA), aprovat al juliol de 2024. Aquest pla contempla la creació d’una comissió independent d’experts per avaluar les reparacions integrals, incloent indemnitzacions econòmiques a víctimes dels abusos que ja han prescrit o en casos en què l’abusador ha mort. Aquest equip de treball, que va començar al setembre, inclou juristes, psiquiatres, psicòlegs i representants d’associacions de víctimes.

A més, l’Església ha anunciat un acte públic de reconeixement a les víctimes, que serà presidit pel cardenal arquebisbe de Madrid, José Cobo, el 21 d’octubre a la catedral de l’Almudena. Aquest gest s’integra dins els esforços de l’Església per fer front a aquesta greu problemàtica, tot i que algunes associacions de víctimes han manifestat el seu escepticisme davant la implementació efectiva d’aquestes mesures.

El govern espanyol, paral·lelament, havia presentat a l’abril un pla de resposta que incloïa 25 mesures per frenar els abusos sexuals, de les quals només dues estaven directament vinculades a l’Església: l’òrgan per a les indemnitzacions i l’acte de perdó. Tot i això, fins ara no s’ha vist cap progrés significatiu en la implementació d’aquestes mesures.

Gabilondo, durant l’entrega del document, aquest divendres. | Defensor del Poble

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia