Francesc, als nous cardenals: “Que el títol de servidor esborri el d’eminència”

cropped-fav.png
Cardenals reunits amb el papa Francesc a Roma. | Foto: Vatican Media

El papa Francesc ha adreçat una carta als 21 eclesiàstics que s’uniran al col·legi cardenalici el proper 8 de desembre, exhortant-los a fer que el títol de “servidor” predomini sobre el d'”eminència”. Aquest missatge subratlla el seu desig que els nous purpurats exerceixin la seva tasca amb humilitat i un sentit profund del servei.

La missiva, enviada des de la basílica de Sant Joan de Laterà el 6 d’octubre de 2024, acull els cardenals en la seva nova funció, recordant-los la importància de la unitat de l’Església i el vincle amb la seu romana. Francesc destaca que el cardenalat simbolitza aquesta connexió entre les diverses esglésies.

Inspirant-se en el poeta argentí Francisco Luis Bernárdez, el bisbe de Roma suggereix que els cardenals encarnin tres actituds: “ulls alts, mans juntes i peus descalços”. Amb aquestes imatges, el pontífex els anima a ampliar la seva mirada, a intensificar l’amor universal i a comprometre’s a la pregària constant.

Francesc subratlla la necessitat de tocar la cruesa de la realitat, que inclou el sofriment de molts racons del món afectats per la guerra, la discriminació i la pobresa. Els insta a tenir els “peus descalços” com a signe de compassió, fent front a la dolorosa realitat amb misericòrdia.

El mateix 12 d’octubre, dia de la festivitat de la Mare de Déu d’Aparecida, el cardenal electe Jaime Spengler, arquebisbe de Porto Alegre, va enregistrar un videomissatge del Papa. En aquest, Francesc encoratja els cristians a avançar amb harmonia i alegria, reflectint una fe viva i esperançadora.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia