Persones per figures: el cas de la Setmana Santa a Campdevànol

cropped-fav.png
La processó de Campdevànol l'any 2019. | Xevi Sunyol

Campdevànol és una població del Ripollès de poc més de 3000 habitants on s’han viscut uns dies de Setmana Santa diferents. De fet, així ha estat des del 2006. El fet diferencial, així doncs, ha estat la processó dels Sants Misteris que s’hi celebra, des d’aleshores, gràcies als veïns i veïnes del mateix municipi que n’esdevenen els veritables protagonistes.

Col·locats i vestits damunt dels baiards o bé acompanyant els diversos passos, fins a 250 figurants es converteixen any rere any en autèntiques estàtues per representar les diverses imatges que escenifiquen els últims dies de Jesús. L’objectiu és completar un trajecte que els ha portat des del pavelló d’esports del municipi fins a l’església de Sant Cristòfol.

Aquest format, que des de l’associació que se’n cuida es cataloga com a únic en la seva espècie a Catalunya, va néixer d’una situació econòmica que no permetia a la vila comprar-hi figures; una situació que va originar, per tant, la sorprenent idea. Per això, enguany no ha estat una excepció la presència de desenes de veïns i curiosos que aquest Divendres Sant no s’han volgut perdre l’esperada sortida dels Sants Misteris, amb uns personatges en silenci i completament immòbils.

En total, una vintena de passos han sortit al carrer en aquestes dates, acompanyats per soldats romans i una orquestra amenitzant-ne el recorregut, tot i que les expectatives a curt termini siguin, per als seus responsables, difícils de preveure: “És una activitat que, si no canvien molt les coses, té data de caducitat”, ha manifestat el seu president, Eduard Roma, basant les seves interpretacions en la manca de relleu generacional que s’ha observat en aquestes darreres edicions.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia