AgÈncia cristiana de notícies

Sant Gerard, model per als cavallers cristians

Sant Gerard, model per als cavallers cristians

13 d'octubre de 2024

Al fragment de l’evangeli que llegim aquest diumenge (Mc 10, 17-30), Jesús ens recorda que seguir-lo significa deixar enrere les seguretats materials, socials, humanes… per la fortalesa de vincular-nos únicament al seu camí.

I ja que som al segon diumenge d’octubre, a molts pobles es celebra la Mare de Déu del Remei (si bé també es celebra el 8 d’octubre). Les advocacions marianes, més que identificar Maria, són sinònims per denominar a Jesucrist. El nostre autèntic Remei no és altre que Jesús i que Maria de Natzaret ens el lliura. I essent Maria la Mare de Jesucrist, que és el nostre Remei, ella passa a ser denominada Mare del Déu del Bon  Remei. L’advocació es vincula als religiosos trinitaris, fundats per sant Joan de Mata (+ 1213) convidant els seus devots i seguidors a rescatar els captius de la pirateria o els segrestats per part dels grups radicals. Maria, d’acord amb la seva missió, ens mostra Jesucrist,  Ell que s’ha carregat les nostres malalties i ha pres damunt seu els nostres dolors i nosaltres, al costat d’Ell, també cal que ho fem.

Avui també és sant Gerard (Guerau o Grau). L´abat de Cluny sant Odó va deixar escrita la vida de sant Gerard, més conegut per sant Grau, que va esdevenir model de cavallers cristians. Nasqué al 855 i era el comte d´Aurillac, a l’Alvèrnia -Occitània-. Home sense ambicions, es dedicà a administrar correctament el seu territori procurant fer respectar la justícia i el dret en una època de costums violentes i brutals. Just, caritatiu, auster i pietós fundà el famós monestir d´Aurillac d´on van sortir els fundadors de Cluny on hi van empeltar el mateix esperit reformat. Morí el 13 d’octubre del 909 suportant pacientment la ceguesa i diverses xacres. Enterrat a Aurillac, va rebre honors d’abat i fundador. Per això es representa amb els atributs abacials, si bé també es representat com un noble que sosté una maqueta d’església que evoca la seva fundació. L’acompanyen una olivera i una gerra d’oli i sol acompanyar-lo un pobre que s’acull sota la seva protecció. Al 964 el comte Borrell de Barcelona peregrinà a la seva tomba i d´Aurillac s’endugué -cap a Ripoll- el monjo Gerbert, el futur papa Silvestre II. L’invocaven les parteres i es considera protector de les produccions oliaires i del bestiar boví, com bé sabien els nostres pagesos.

També es commemora sant Eduard el Confessor. Fou el darrer rei saxó d’Anglaterra,  nebot del rei màrtir Eduard i fill d’Etelred II i d’Emma, germana de Ricard II de Normandia. Nasqué cap el 1005 a Islip i, fugint dels danesos, s’exilià a Normandia. Afrontà rivalitats dinàstiques amb habilitat i esperit conciliador. Culte, d’una bondat innata, amatent amb els necessitats, just i afable amb els humils, protector dels monjos i dels pelegrins, devot i pietós, fidel i respectuós amb la seva muller, assolí pau i prosperitat pel seu poble marcant-lo amb un segell profund. En recuperar el tron d’Anglaterra, fundà un  monestir dedicat a Sant Pere a ponent de Londres, és a dir, Westminster. Allà hi fou enterrat, quan morí, poc després de la inauguració, el 5 de gener del 1066. Els monjos i els normands difongueren el culte del considerat monarca ideal i àngel custodi dels dominis anglesos. El canonitzà el 1161 el papa Alexandre III, i el 13 d’octubre del 1163, sant Tomàs Becket, arquebisbe de Canterbury, en traslladà les restes a una nova tomba de l’església de Westminster on encara es venera. El seu culte es propagà el 1689 per recordar la vinculació dels cristians d’Anglaterra a l’Església universal, en aquell moment de ruptura. La corona anglesa s’anomena corona de Sant Eduard. És patró de la família reial anglesa. Se l’invoca contra l’epilèpsia,  malalties cutànies i escròfules. Shakespeare el situa entre els bastidors de l’enfrontament entre Malcolm i Macbeth. També és evocat per Freud.

I també es celebra també el beat Manuel Borràs i Ferré, bisbe auxiliar de Tarragona, que fou martiritzat el 12 d’agost de 1936, víctima de la persecució del 1936. Amb altres companys, morí beneint i perdonat els seus botxins.

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet