El Vaticà designa un comissari per trobar una solució definitiva pel santuari de Torreciutat

cropped-fav.png

Després de més d’un any de diferències entre la diòcesi de Barbastre-Montsó i l’Opus Dei en relació amb la gestió del santuari de Torreciutat, la Santa Seu ha nomenat Alejandro Arellano, degà del Tribunal de la Rota Romana —el més important al Vaticà al marge del Tribunal Suprem de Doctrina de la Fe—, com a comissari pontifici plenipotenciari del temple. La notícia s’ha conegut aquest dimecres 9 d’octubre, dues setmanes després de la sol·licitud d’intervenció presentada pel bisbe Ángel Pérez Pueyo.

Amb aquesta mesura, s’espera que Arellano trobi una solució definitiva que no es podrà qüestionar ni per part del bisbe ni per la prelatura de l’Opus Dei. Les dues parts implicades, que han estat avisades, han mostrat la seva disposició a col·laborar i a proporcionar la documentació necessària, raó per la qual s’espera que la investigació no es prolongarà excessivament.

El bisbat de Barbastre-Montsó ha expressat, a través d’un comunicat, el seu agraïment per la ràpida resposta de Roma i ha reiterat la seva confiança en les eventuals resolucions de la Santa Seu sobre el casa. També ha expressat la seva voluntat de cooperar amb el comissari pontifici en tot el que calgui per arribar a una solució justa i definitiva sobre el futur de Torreciutat.

Negociacions fallides

La situació es va fer pública l’estiu de 2023, després que el bisbe Pérez Pueyo nomenés un sacerdot extern a l’Opus Dei com a rector del santuari, una decisió amb la qual la prelatura es va mostrar en desacord. Malgrat el successius intents de negociació duts a terme des d’aleshores per arribar a un acord sobre la gestió del santuari, després de la darrera reunió entre les parts, celebrada el 30 de juny, el bisbe va demanar la intervenció del Vaticà.

Arellano haurà de decidir ara sobre la renovació dels estatuts del santuari, que la diòcesi va cedir a l’Opus Dei l’any 1962 a través d’un contracte indefinit. L’espai inclou una ermita, una imatge de la Verge, una hostejaria i uns terrenys amb un gran temple, considerat oratori semipúblic. A més, el tribunal vaticà també haurà de decidir sobre el nomenament d’un nou rector per a Torreciutat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia