El 2016, quan el frare Xabier Gómez va arribar a Barcelona per ser prior del convent de Santa Caterina, la comunitat de religiosos amb què va conviure fins al 2018 estava formada per set persones. “Ara en som cinc”, sentenciava aquest dimarts al matí el frare José Manuel Millán, que va conèixer de prop el nou bisbe de Sant Feliu, nascut el 1970 a Azkoitia (Guipúscoa). “Sense saber dir ni tan sols una paraula en català, el va acabar aprenent a la perfecció al nostre costat“, assegura Millán.
“Aquest pas va ser determinant —continua Millán referint-se al seu aprenentatge lingüístic— en les seves relacions amb la resta de l’Església catòlica barcelonina, que sempre va voler que fossin les més bones possibles”. Per això, “però també per algun aspecte més de la seva brillant trajectòria”, com apunta el dominic barceloní, “al Papa no li ha tremolat el pols a l’hora de nomenar-lo bisbe”. Per bé de ser prior d’aquesta comunitat durant pocs anys, “sabíem que escalaria posicions molt ràpidament en el si de la congregació o de l’Església catòlica en general”, admet José Manuel Millán.
Millán també assenyala que Gómez va ser, abans de rebre l’encàrrec de ser promotor provincial de Justícia i Pau de la província d’Hispània i promotor regional de Justícia i Pau dels dominics a Europa, un dels priors més ben considerats per la petita comunitat, present a Barcelona des de poc després de la fundació de l’Ordre dels Predicadors, el 1216. “No dic que fos el millor de tots, però gairebé es podria dir; va ser una persona molt bona amb els frares, molt bon acompanyant i un religiós que es va interessar constantment en les problemàtiques de la casa i de l’Església de Barcelona”, sosté.
Un home “pacífic”, que “creava harmonia” i capaç de transmetre “familiaritat” allà per on passava són unes altres característiques que destaca aquest frare envers Xabier Gómez. “És un pastor que coneix bé la realitat de la pobresa aguda, sobretot aquella que prové de les migracions més greus, i, per això, l’Església de Sant Feliu guanya un gran frare amb la seva incorporació“, conclou el religiós dominic.
“Els llaços amb Barcelona s’han mantingut fins ara”
“Va ser poc temps a Barcelona, però els llaços amb la família dominica barcelonina els ha mantingut fins a l’actualitat”, exposa, per la seva part, fra Iván Calvo, director de l’Oficina de Comunicació de Dominics Espanya, Uns llaços que ha mantingut, com destaca aquest religiós, en els terrenys de la cultura i els drets humans, “dues de les seves grans predileccions” com a sacerdot i persona entregada a les arts i a la Paraula de Déu. Dues línies d’actuació de les quals Gómez és un dels grans experts, i que pròximament tractarà com a bisbe.