“La sinodalitat és el modus vivendi d’una Església que viu en missió”

descarga
Compareixença a la Sala Stampa per explicar els treballs del dia del Sínode. | RD

En el dia en què l’assemblea sinodal ha fet un pas més amb l’inici dels treballs sobre un nou mòdul, dels quatre en què es divideix l’Instrumentum laboris, el de les relacions, la Sala Stampa ha acollit una nova trobada amb participants dels debats, en aquest cas, els arquebisbes de Bombai i de Vilna, Oswald Gracias i Gintaras Grusas, respectivament, i la religiosa Mary Teresa Barron. Juntament amb ells, els habituals Paolo Ruffini, Sheila Pires i Cristiane Murray.

De l’esdeveniment a la congregació general d’aquest dilluns, Ruffini ha destacat el moment d’oració i solidaritat amb els pobles del Pròxim Orient en el dia d’oració i dejuni, convocat pel papa Francesc per a aquest 7 d’octubre, buscant allò que ens uneix per la Pau. Igualment, afirmant que caritat, proximitat i sinodalitat estan vinculades, va informar sobre la recollida de l’almoina per a la parròquia de Gaza, sempre present entre les preocupacions del Papa que els truca cada dia per telèfon per conèixer la seva situació de primera mà. Ruffini també va recordar la presència a l’assemblea sinodal de 9 dels cardenals nomenats pel Papa, les paraules de la mare Maria Ignacia Angelini, que va fer una crida a una conversió de les relacions per passar d’un model piramidal a un model sinodal.

El nou mòdul ha suposat un canvi de membres en els cercles menors, en les taules rodones, que escullen el relator; el secretari és escollit prèviament per la Secretaria del Sínode, va recordar Sheila Pires, relators i secretaris que fan un ampli i important treball. Els treballs comencen amb la presentació dels membres, que posteriorment presenten la seva reflexió, preparada prèviament, la qual cosa dona pas a la conversa en l’Esperit.

Aquest dimarts, va informar la secretària de la Comissió per la Informació, seran elegits els membres de la comissió per a la redacció del document final. Juntament amb això, després d’explicar el desenvolupament dels treballs, es va referir als fòrums teològics que se celebraran a la tarda d’aquest dimecres, on es reflexionarà sobre el Poble de Déu com a subjecte de la missió i el paper i autoritat de l’arquebisbe en una Església sinodal.

Roda de premsa d’aquest 7 d’octubre amb membres del Sínode. | RD

El Sínode, natural a l’Àsia

El tema de les relacions ha despertat un enorme interès, segons el cardenal Gracias, que ha destacat la gran aportació sobre aquests temes en el món asiàtic. Va recordar l’assemblea asiàtica celebrada el 2022, amb la participació de 200 bisbes, que, en paraules de l’arquebisbe de Bombai, va abordar aquests mateixos arguments, concentrant-se en la renovació pastoral. “El Sínode ha arribat d’una manera natural a Àsia”, va afirmar el cardenal, per a qui és necessari treballar junts des del respecte.

Entre els elements importants, va afirmar que l’Església ha de aixecar ponts, per la qual cosa és important la relació amb altres religions, insistint que “hem de treballar junts buscant Déu”. El cardenal es va referir també als mitjans digitals i la seva importància per als joves. En aquest sentit, va explicar que recentment un jove es va dirigir als bisbes asiàtics donant-los la benvinguda al món digital, reconeixent que gràcies als bisbes “ens hem resistit a aquest món digital”. En el camí sinodal va fer una crida a continuar avançant i donant fruits per poder revitalitzar l’Església, i igualment va destacar les aportacions dels delegats germans, membres d’altres esglésies, en l’assemblea.

El Sínode és més que una cosa burocràtica

La proximitat i solidaritat amb aquells que pateixen la guerra és una realitat que té a veure amb el que es fa en el Sínode, va afirmar Grusas, que va insistir que el Sínode és més que una cosa burocràtica. Parlant sobre el mòdul de les relacions, va dir que, en abordar la guerra, es té en compte el que diu el Papa a Fratelli tutti, som una única família que prega per la pau. Igualment, va destacar la importància de l’oració personal, de l’amor entre les esglésies, amb aquelles que es troben en dificultat, referint-se a la proximitat de l’Església europea amb l’Església d’Ucraïna i Gaza, cridant a “pregar pel miracle de la pau”.

El president del Consell de Conferències Episcopals d’Europa va ressaltar que, en aquesta segona sessió de l’assemblea sinodal, els vincles s’estreben, cosa que “ajuda a entendre què significa ser Església, caminar junts com a batejats que tenen una missió“. Per això, no va dubtar a dir que “aquest Sínode és una oportunitat per a tots per aprendre a ser Església”, una afirmació decisiva, ja que per sobre dels temes a ser tractats, el fonamental és trobar el camí a seguir per ser una Església que sent la necessitat de caminar junts.

L’arquebisbe de Vilna (Lituània), Gintaras Grusas. | RD

Escoltar els exclosos

Al creixement i aprofundiment en la capacitat d’escolta recíproca s’ha referit també Barron, que veu necessari escoltar la voluntat de Déu, aprendre a respectar les divergències. En aquest sentit, la presidenta de la Unió Internacional de Superiores Generals (UISG), va ressaltar que no cal convèncer els altres d’acceptar el que nosaltres creiem i com l’Església pot escoltar millor aquells que estan exclosos. “Hem d’escoltar cada vegada millor, la sinodalitat és el modus vivendi d’una Església que viu en missió”, ha dit, tot reiterant que el repte és arribar fins als que no són escoltats.

La religiosa ha explicat l’experiència de la UISG, que compta amb una oficina dedicada a la sinodalitat, que es reuneix amb un equip intercultural, descobrint la sinodalitat com a imatge d’un pont per anar més enllà. Han establert quatre prioritats: créixer en el discerniment, saber escoltar i com construir millors relacions amb tota la humanitat i amb la creació, per poder fer millor aquestes relacions. Igualment, la religiosa s’ha referit a la necessitat de revisar el model de lideratge, perquè sigui més sinodal, per ajudar i ser solidaris amb aquells que en la vida religiosa es troben a les perifèries, parant atenció a com continuar aquest camí en la vida religiosa.

Article de Luis Miguel Modino publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital‘.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia