El papa Francesc crearà 21 nous cardenals el 8 de desembre en un consistori divers i jove

jordpacheco
Cardenals reunits amb el papa Francesc a Roma. | Foto: Vatican Media

Francesc ha anunciat aquest diumenge després de l’Àngelus que el pròxim dia 8 de desembre crearà 21 nous cardenals, vint dels quals seran electors, és a dir, amb menys de vuitanta anys. Serà el desè consistori cardenalici convocat per Francesc, i en el qual, per primer cop en el seu pontificat, no hi haurà cap nou purpurat espanyol.

En la llista, hi ha set noms d’eclesiàstics del continent europeu: el primer d’ells és el del nunci italià Angelo Acerbi, de 99 anys. El segueixen, entre altres, el serbi Ladislav Nemet, arquebisbe de Belgrad, els italians Roberto Repole, l’arquebisbe de Torí, i Baldassare Reina, vicari de la diòcesi de Roma.

En el grup d’europeus també destaca el teòleg dominic londinenc Timothy Radcliffe, que a principis d’aquesta setmana va dirigir les meditacions del retir dels participants del Sínode previ a l’assemblea general. A 79 anys, és el més gran d’aquest llistat elaborat per Francesc.

Entre els llatinoamericans hi ha l’arquebisbe de Lima, Carlos Castillo, que el mes d’octubre de 2022 va visitar Barcelona per protagonitzar la tercera edició de la Tribuna Joan Carrera. També hi ha Gerardo Cabrera, arquebisbe de Guayaquil (Equador), Jaime Spengler, arquebisbe de Porto Alegre (Brasil), i Fernando Chomali, arquebisbe de Santiago de Xile.

L’arquebisbe Carlos Castillo, a la III edició de la Tribuna Carrera. | ‘Flama’

L’arquebisbe de Toronto, Francis Leo, que va servir la Santa Seu com a diplomatic, serà l’únic nou purpurat dels Estats Units. En canvi, hi haurà tres cardenals de l’Extrem Orient: l’arquebisbe de Tòquio (el Japó), el bisbe de Kalookan i president de la Conferència Episcopal de Filipines, Pablo Virgili Siongco David, i el bisbe de Bogora (Indonèsia), Paskalis Bruno Syukur.

Pel que fa al Pròxim Orient, destaca la presència del franciscà belga i arquebisbe de Teheran, Dominique Joseph Mathieu. I de l’Àfrica hi ha l’arquebisbe d’Abidjan (Costa d’Ivori) i l’arquebisbe d’Alger (Algèria), el francès Jean-Paul Vesco, protagonista, també de la novena edició de la Tribuna Carrera del pròxim 16 d’octubre.

Com a representant del continent asiàtic figura l’organitzador dels viatges del Papa, George Jacob Koovakad; i d’Austràlia, l’ucraïnès Mykola Bychok que és de l’Església grecocatòlica ucraïnesa i el més jove del consistori, amb 44 anys.

Cardenals de llarg recorregut

Un altre aspecte remarcable d’aquest nou grup de cardenals és la mitjana d’edat, que és de 58,9 anys, per la qual, si no hi ha imprevistos, la majoria d’ells tindran un llarg recorregut cardenalici que els permetrà participar en més d’un conclave abans de complir 80 anys.

El pròxim 8 de desembre, quan es dugui a terme el desè consistori del papa Francesc, el col·legi cardenalici passarà a comptar amb 257 membres, de quals 141 seran electors i podran votar en un eventual conclave per a triar al nou bisbe de Roma.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia