AgÈncia cristiana de notícies

Sant Bru, fundador d’una cartoixa a Roma

Estatua en piedra de SAN BRUNO (h.1030-1101) en el Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, en Madrid (España). Obra del escultor portugués Manuel Pereira (1588–1683) de 1652. Dimensiones: 169 x 70 x 60 cm. ----------- Stone statue of SAINT BRUNO (c.1030-1101) at the Museum of the Royal Academy of Fine Arts of San Fernando, in Madrid (Spain). An artwork by Portuguese sculptor Manuel Pereira (1588–1683) from 1652. Dimensions: 169 x 70 x 60 cm.

Sant Bru, fundador d’una cartoixa a Roma

6 d'octubre de 2024

Al text de l’evangeli d’aquest diumenge (Mc 10, 2-26), Jesús ens recorda la importància de la fidelitat i del compromís, especialment en el matrimoni, com també la importància de la fidelitat i el respecte fins i tot amb els més petits.

Recordem avui sant Bru. Estudià a Colònia, on havia nascut (1035), i a Reims, on fou ordenat prevere i d’on fou canonge i canceller. A la recerca d’una vida que nués solitud i vida comunitària, es retirà prop de Molesmes. Estructurà un estil proper als pares del desert fent-ne del silenci el distintiu.  El bisbe de Grenoble li assignà la solitària vall de la Chartreuse, bressol de la Cartoixa. Invitat per Urbà II, fundà una cartoixa a Roma, a les termes de Dioclecià (Santa Maria degli Angeli). Morí a Squillace – Calàbria el 1101.

També recordem santa Fe. Va ser una noieta martiritzada a Agen, a les darreries del s. III juntament amb els seus companys sant Prim i sant Felicià. Les seves famoses i cobejades relíquies van ser robades i traslladades a Occitània, al monestir de Conques, que adquirí gran popularitat i esdevingué una de les principals etapes dels pelegrins que s’adreçaven a Sant Jaume de Galícia. Tant l’església del monestir com la imatge/reliquiari de la santa són veritables joies de l’art medieval. Santa Fe es representa joveneta i amb els instruments del seu martiri: la graella i l’espasa. Un colom li sosté la corona de llor del martiri.

Amb santa Fe i el prevere Capraci, haurien estat martiritzats els nois sant Prim sant Felicià, a l’acabament del s. III. Algun cop també se’ls vincula els màrtirs Conocordi, Evodi, Marí i Patró. A les darreries del s. X, les relíquies dels dos nois s’haurien lliurat a Sant Pere de Besalú. Són invocats contra la migranya, mals de cap, de queixal… El 9 de juny es veneren dos homònims, màrtirs de Roma, amb un perfil històric més definit i possiblement a l’arrel d’aquest culte.     

Altres commemoracions d’avui són:

  • El martiri del beat Francesc Hunot, prevere diocesà, a Rochefort / França, el1794, víctima de la Revolució Francesa.
  • La beata Maria Rosa Durocher, verge i fundadora de les germanes dels sants Noms de Jesús i Maria, a Longueuil / Canadà, el 1794.
  • El martiri de sant Francesc Phan Van Trung, a An-Hoa / Annam – Vietnam, el 1858
  • Beata Maria Anna Mogas i Fontcuberta, verge i fundadora de la congregació de les Franciscanes Missioneres de la Mare dl Diví Pastor, nascuda a Hostal del Lledoner, a les Franqueses del Vallès, el 1827, que morí a Fuencarral / Madrid, el 3 de juliol de 1886.

L’Església d’Anglaterra venera avui William Tyndale, prevere, teòleg i traductor a l’anglès de la Bíblia, perseguit per Enric VIII fou estrangulat i cremat aquest dia, el 1536, a Vilvoorde, prop de Brussel·les.

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet