La Pasqua Familiar de Llinars, un exemple de compromís familiar

file (11)-min
Pares i fills durant la Pasqua familiar de Llinars. | Maristes

A les vuit del matí d’aquest Dijous Sant, els monitors i la resta de responsables de la Pasqua Familiar que se celebra anualment a la casa marista de Llinars del Vallès ultimen els preparatius per acollir, des d’avui i durant quatre dies de màxima convivència i activitat, un total de trenta famílies pasquals (el que vindrien a ser unes 140 persones) disposades a connectar amb la paraula de Déu d’una forma diferent.

Es tracta d’una arquitectura pasqual i immersiva dissenyada per un conjunt de pares i mares que, des dels inicis d’aquests recessos familiars, han volgut impulsar una celebració cristiana en comunitat “com la que vàrem tenir nosaltres de joves amb motiu de les Pasques Juvenils al monestir de Les Avellanes, a la Noguera”. Qui ho diu és Francesc Balcells, educador marista i membre de l’equip, format per quatre famílies, que en dirigeix la coordinació principal. Així, des del 2014 se celebra a Llinars, amb la interrupció dels anys de pandèmia per la covid, aquest “petit oasi”, tal com cataloga Balcells, per entendre la fe des d’una altra perspectiva.

Durant quatre dies els joves i infants deixaran el seu telèfon mòbil aparcat (“cosa que ja és força complicada”), per viure immersos, amb els seus pares i mares, en unes petites vacances familiars en què faran jocs, caminaran per la natura…, i realitzaran procediments similars als que es vivien en temps de Jesús, com ara el rentat de peus i la purificació amb aigua que se’n deriva i l’elaboració de pa mitjançant unes tècniques artesanals. 

Balcells, que prové del Palau d’Anglesola, és pare d’un infant de deu anys i d’una nena de quinze, i es posa a la pell dels pares i mares que arriben avui amb comptagotes amb els seus vehicles a Llinars: “Entenc que, enmig del soroll diari i de la tempesta de fe que vivim avui dia, tots ells vulguin apropar-se a la nostra comunitat per trobar allò que els costa trobar als seus municipis”. Les cares de tots i totes, quan surten dels seus cotxes, manifesten el que diu Balcells, i des que hi arriben mostren les seves inquietuds d’endinsar-s’hi i de formar part d’una iniciativa que enguany, amb el lema de Somriu!, compleix un quart de segle de vida. Arriben d’arreu: des de Girona fins a Igualada, passant per Sant Martí de Tous.

Fins diumenge, aquest aplec compartirà celebracions, lectures bíbliques teatrals, pregàries, activitats de circ, cants que, fins i tot, “s’han anat personalitzant després de tantes trobades fetes”, i moments en què la responsabilitat (com ara parar taula, netejar els menjadors…), la bona predisposició i “el millor de cadascú”, sosté Balcells, brotaran novament en plena comunió enmig d’un espai com la casa marista de Llinars.

Una trobada que, a més a més, es costeja a partir d’unes quotes familiars que es demanen tenint en compte, en primer lloc, les possibilitats de cada nucli familiar “perquè ningú es pugui quedar al marge per motius econòmics”, conclou el guia i educador, just abans de saludar una nova família que hi arriba.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia