AgÈncia cristiana de notícies

Sant Francesc de Borja, prevere jesuïta

Sant Francesc de Borja, prevere jesuïta

3 d'octubre de 2024

Avui recordem sant Francesc de Borja, prevere jesuïta. Fou duc de Gandia (1542 – 1543) i lloctinent de Catalunya (1539 – 1543). Mentre residia a Barcelona, entrà en relació amb la Companyia de Jesús i s’immergí en l’esperit ignasià. Fou benefactor del Col·legi Romà (la futura Gregoriana). Quan enviudà (1546), es preparà per ingressar formalment a la Companyia on professà (1548) i fou ordenat prevere. El 1554 va ser nomenat comissari general dels jesuïtes a Espanya i, quan morí Lainez, fou elegit tercer general de la Companyia de Jesús. Es preocupà de manera especial per l’educació dels joves obrint col·legis arreu i va impulsar missions al Nou Món. Morí a Roma el 1 d’octubre del 1572 i fou canonitzat el 1671 per Climent X.

Es celebra també santa Jeanne-Émilie de Villeneuve. Va néixer el 1811 a Tolosa del Llenguadoc. La seva vida familiar transcorria entre Tolosa, a l’hivern, i Hauterive, a l’estiu. A causa de la feble salut de la mare, la família s’establí definitivament a Hauterive. Allà, Émilie va iniciar la seva estreta vinculació amb Déu. El 1825 morí la seva mare i, el 1828, morí la seva germana Octqvie. Aleshores inicià el seu projecte per atendre els infants pobres. Havent fundt les Germanes de la Immaculada Concepció de Castres, les monges blaves.  Émilie de Villeneuve morí, afectada pel còlera, el 2 d’octubre del 1854. Fou beatificada el 2009 i canonitzada pel papa Francesc el  17 de maig de 2015. Si voleu conèixer millor el seu perfil biogràfic podeu llegir el llibret de Maria Gloria Castillo Santa Jeanne Emilie de Villeneuve a la col·lecció Sants i Santes (n. 285) del CPL.

Altres commemoracions d’avui són:

  • El beat Bartomeu Conill, abat de Poblet del 1437 al 1458 , que morí a Poblet el 1458
  • Sant Dionís l’Areopagita, deixeble de l’apòstol sant Pau, a Atenes, el s. I.
  • El martiri dels beats Ambrós- Francesc Ferro, prevere, i els seus companys, a la vora del riu Uruaçu del Brasil, el 1645.
  • El martiri del beat Crescenci Garcia Pobo, prevere Caputxí, a Madrid, el 1936, víctima de la persecució religiosa a la Guerra Civil.
Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet