Francesc: “L’amor i la noviolència han de guiar les relacions entre les persones i les nacions”

cropped-fav.png
Aquest diumenge, membres de Pax Christi llençant la iniciativa del Institut Catòlic per a la No violència, a Roma I @Pax Christi

El diumenge 29 de setembre del 2024 es va presentar oficialment l’Institut Catòlic per la Noviolència, durant un acte a l’Institut Maria Santíssima Bambina a Roma. Aquest projecte forma part de la Iniciativa Catòlica per la Noviolència de Pax Christi International, que es dedica a investigar la noviolència com a camí de vida i com a principi central de l’Evangeli. En el seu missatge, el papa Francesc va expressar l’esperança que aquesta iniciativa desperti un “compromís renovat amb els valors de pau i fraternitat“.

En el seu discurs, transmès a través del cardenal Pietro Parolin, secretari d’Estat del Vaticà, el Papa va instar els assistents a “treballar plegats per garantir la defensa dels drets humans”. Va destacar “la importància de la noviolència com a política de pau“, i va subratllar que “l’amor i la noviolència han de guiar les relacions interpersonals, socials i internacionals”.

El cardenal Charles Maung Bo, de Myanmar, va subratllar la importància de l’Institut per ajudar l’Església a recuperar la noviolència de Jesús i aplicar-la en la seva missió. A través de la reflexió teològica i l’aprenentatge de comunitats marginades, l’Institut oferirà eines pràctiques per afrontar la violència i construir la pau des d’una perspectiva evangèlica.

El cardenal Robert McElroy, bisbe de San Diego, va destacar la necessitat de prioritzar l’acció noviolenta com a eix central de l’ensenyament catòlic sobre la guerra i la pau. McElroy va argumentar que la doctrina de la “guerra justa” ha fracassat a l’hora de prevenir conflictes violents, i que l’Església necessita repensar la seva postura moral, acceptant la guerra només en casos extrems.

L’esdeveniment va comptar amb la participació de personalitats com la germana Teresia Wachira, de l’Institut de la Mare de Déu, i la doctora Maria Stephan, experta en acció noviolenta. Ambdues van compartir la seva experiència sobre com els mitjans de comunicació poden ajudar a resoldre conflictes i com la disciplina noviolenta pot ser efectiva en moviments socials.

El llançament de l’Institut arriba en un moment crucial, coincidint amb la propera Assemblea Sinodal. Els membres de Pax Christi International esperen que aquesta nova institució ajudi a fer accessible el coneixement sobre la noviolència i a donar suport a la missió global de l’Església en la seva aposta per la pau i la justícia. Al llarg del mes d’octubre, l’institut organitzarà diversos seminaris sobre la noviolència com a camí de fe i transformació.

L’Institut Catòlic per la Noviolència promou l’ensenyament de l’Església sobre la pau i la resolució de conflictes. Amb el suport de figures com el papa Francesc i Pax Christi International, la institució busca aprofundir en la comprensió de la noviolència com una resposta cristiana als reptes actuals d’injustícia i destrucció arreu del món.

Persona pregant I @pixabay, Ri_Ya

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia