AgÈncia cristiana de notícies

Sant Jeroni, prevere i doctor de l’Església

Sant Jeroni, prevere i doctor de l’Església

30 de setembre de 2024

Acabem el mes celebrant sant Jeroni, prevere i doctor de l’Església. Nascut cap el 342 a Estridó (Dalmàcia), estudià a Roma on fou batejat. Entrà a la vida monàstica i es traslladà a Terra Santa. A Antioquia, convalescent, estudià les Sagrades Escriptures. Féu del desert el seu despatx i es relacionà amb els grans pensadors cristians. Ja capellà, el papa Damas li encomanà la revisió i traducció al llatí dels textos bíblics. A Roma, es vinculà a cercles renovadors i, amb un geni a flor de pell, s’enfrontà als clergues decadents. De nou es traslladà a Terra Santa i s’establí a Betlem des d’on dirigia diverses comunitats monàstiques i fou testimoni crític del creixement oportunista de l’Església. Morí el 420. Gran pare i doctor de l’Església, és patró dels biblistes, traductors i escoles d’idiomes, llibreters,  bibliòfils i bibliotecaris.

També es recorden avui

  • Gregori l’Il·luminador, bisbe, considerat l’evangelitzador d’Armènia d’on fou el primer patriarca, del 298 al 325. Havia nascut el 252 i morí al  Mont Sepouh, el 325. 
  • El martiri del beat Joan Nicolau Cordier, prevere, a Rochefor / França, el 1794, víctima de la Revolució Francesa.
  • El martiri del beat Francesc Crusats. Nascut a Seva (Osona) el 1831 i mort a La Selva del Camps (Camp de Tarragona) el 1868, víctima de la Revolució Gloriosa. 
Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet