AgÈncia cristiana de notícies

Sants Arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael

Sants Arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael

29 de setembre de 2024

A l’evangeli (Mc 9, 28-48) que llegim aquest diumenge (el XXVI de durant l’any) Jesús ens convida a valorar els signes de fe i de servei que hi ha al nostre entorn i a ser cauts i vigilants en el nostre comportament.

Es celebra avui la festa dels sants Arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael (o Rafel).

Aquest dia inicialment es recordava la inauguració de la primera església dedicada a sant Miquel (el 495). El  nom d’aquest arcàngel evoca -en hebreu- que ningú té la força de l’Amor de Déu. Se’l representa jove i atlètic. Unes grans ales recorden la seva condició angelical. Com a signífer, porta un estendard. Amb una espasa o bé una llança destrueix tot allò que degrada la dignitat humana, que es representa en un monstre diabòlic que jeu vençut als seus peus. Sovint també porta una romana ja que se li atribueix el pesatge de les bones obres dels difunts. Es invocat per demanar la pau i per demanar la protecció dels difunts. El tenen per patró els petits negociants i botiguers ja que sant Miquel sempre fa el pes adequat. El seu culte, propagat pels benedictins, assumeix  atribucions del Mercuri romà i entorn les seves festes giraven molts negocis. El vuit de maig es recordava la seva aparició.

Sant Rafael evoca l’Amor guaridor de Déu i gairebé és la personificació del popular i apreciat àngel de la guarda. Apareix com un dels principals protagonistes del llibre de Tobit. En aquesta narració pietosa, per encàrrec de Tobies, acompanya Tobit per diverses situacions complicades. Quan tot ha reeixit, Rafel fa una invitació a la lloança a Déu,  a viure pregant, en la sobrietat, atenent els necessitats i, en definitiva, a la fidelitat a l’Aliança. Vencedor dels atacs que el maligne adreça a cada home individualment, és protector de peregrins, de viatgers i dels que es desplacen sovint per treballar i ajuda a tenir la vista fina per actuar correctament. Fins el 1969 la seva festa es celebrava el 24 d’octubre, per voluntat de Benet XV (1921). L’arcàngel Rafael és protector de viatgers i dels qui es desplacen sovint.  

Sant Gabriel evoca tot allò que ens apropa el mateix Déu fent-nos sentir la seva presència silenciosa i intensa. Maria de Natzaret el copsà bé. Gabriel es representa saludant la Verge Maria en el moment de l’Anunciació. Sant Gabriel, és el patró dels treballadors del telecomunicacions, dels carters,  dels amics dels goigs, dels col·leccionistes, dels ambaixadors…

I encara alguna vegada s’afegeix a la llista dels arcàngels l’enigmàtic sant Uriel. I els sants àngels, tots fent colla, són venerats el 2 d’octubre, el proper dimecres. Els àngels: uns noms, uns missatges, unes presències… ¡Tant hi ha que és invisible als ulls i que, essencial a la vida i que és un veritable do de Déu: pau, justícia, amor, solidaritat, llibertat, generositat, compromís…! Que sempre ens guardin en tots els nostres camins.

Malgrat les ambigüitats, el poble creient sempre els ha venerat i ha invocat la seva protecció que també és recull sovint a la litúrgia. 

També es commemora aquest dia:

  • El martiri de sant Renat Goupil, a Ossernenon / Canadà, el 1642
  • El martiri del beat Jaume Mestre Iborra, prevere caputxí, a Gilet / València, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil.   
  • El martiri dels beats Pau Bori Puig, prevere, i Vicent Sales Genovès, jesuïtes, a València, el 1936, víctimes de la persecució religiosa de la Guerra Civil.   
  • El martiri del beat Dario Hernández Morató, prevere jesuïta, a Paterna / València, el 1936, víctimes de la persecució religiosa de la Guerra Civil.   
Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet