Celebrem sant Wenceslau (o Venceslau), duc de Bohèmia. Fou el primer eslau canonitzat. Nasqué a inicis del s. X a Bohèmia. La seva mare l’inicià en la vida cristiana. En morir el seu pare, fou el duc de Bohèmia i s’esmerçà en la promoció social, cultural i cristiana del seu país. El 929 fou víctima d’una conxorxa capitanejada pel seu germà. Aviat fou venerat a tot Bohèmia i el germà es penedí públicament del crim. La seva tomba es venera a Praga, a la catedral de Sant Vit que ell mateix havia fundat.
Aquest dia també són venerats els sants màrtirs Llorenç Ruiz i els seus companys. Aquest pare de família filipí, juntament amb quinze companys, fou martiritzat a Nagasaki (Japó) el 1637. Nou d’ells eren preveres dominics, dos dominics laics, dues religioses agustines i els altres tres eren laics que formaven part de la Confraria del Roser, l’agrupació dels laics seguidors de l’espiritualitat dominica. Tots havien contribuït a difondre l’Evangeli de Jesucrist a les Filipines, a Taiwan i al Japó. Joan Pau II els beatificà a Manila el 1981 i foren canonitzats el 1987.
I també recordem
- El beat Francesc Castelló i Aleu, jove cristià compromès de 22 anys i vinculat a la Federació de Joves Cristians de Catalunya (FJCC) i que fou assassinat a Lleida el 29 de setembre 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
- El beat Joan Pau I, papa, que, aquest dia, morí sobtadament el 1978. Albino Luciani havia nascut el 1912 a Canale d’Agodo. Fou Patriarca de Venècia i, com a cardenal, participà al conclave convocat després de la mort del papa sant Pau VI on fou elegit el seu successor (el 26·08·78), un mes abans del seu traspàs. Fou proclamat beat pel papa Francesc. També se’l recorda el 26 d’agost, aniversari de la seva elecció com a papa.
- Sant Simó Rojas, prevere trinitari, que morí a Madrid el 1624
- El martiri dels beats Joan Shozaburo, catequista, i cinc companys, a Nagasaki / Japó, el 1630
- El martiri del beat Francesc Xavier Ponsa Casallach, religiós de sant Joan de Déu, a Sant Feliu de Codinas, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
- El martiri de la beata Amàlia Abad Casasempere, mare de família, a Benillup / Alacant, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
- El martiri del beat Josep Tarrats Casaponsa, jesuïta, a València, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
- El martiri del beat Nykyta Budka, bisbe de Lviv (Ucraïna), al gulag de Karadzar / Kazastan, el 1949 víctima del comunisme soviètic