La dotzena edició del Memorial Àlex Seglers va premiar l’activista Houccine Karzazi El Hach i l’ONG La Lliga dels Drets dels Pobles per les seves trajectòries en favor de la convivència i la igualtat social. L’acte de lliurament va tenir lloc aquest passat divendres al Teatre Principal de Sabadell, amb l’assistència d’una cinquantena de persones, i va estar conduït pel periodista Plàcid Garcia-Planas. Tal com va relatar el jurat del certamen, “els premiats representen els valors d’equitat, cooperació i solidaritat que sustenta el Memorial”.
Houccine Karzazi, conegut com Hassan, ha estat un referent de la comunitat musulmana a Sabadell i un impulsor de la convivència al barri de Torre-romeu. Encara que no va poder assistir a l’acte per motius de salut, les seves filles van recollir el premi en el seu nom, agraint emocionades aquest reconeixement a la trajectòria del seu pare. Karzazi, nascut a Nador el 1957, va arribar a Sabadell als 18 anys i es va involucrar activament en diverses associacions de caràcter veïnal i social.
Karzazi va ser una figura clau en la creació de l’Associació Sociocultural Anasiha i l’Associació Estrellas Anoujoum, entitats que promouen la formació en llengua castellana i àrab, així com projectes d’inserció laboral i participació social. Aquest compromís amb la seva comunitat l’ha fet mereixedor del reconeixement individual en aquesta edició del Memorial.
El premi en la categoria d’entitats va ser concedit a La Lliga dels Drets dels Pobles, una ONG fundada el 1977 i dedicada a la promoció de la pau i la defensa dels drets humans. Aquesta entitat ha dut a terme nombrosos projectes de cooperació internacional, l’últim dels quals a la República Democràtica del Congo, on els seus integrants treballen amb víctimes de la violència masclista. El seu president, Josep Ramon Giménez, va voler destacar el paper fonamental del voluntariat en la longevitat i l’èxit de l’entitat.
El Memorial Àlex Seglers, convocat per l’Ajuntament de Sabadell amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, reconeix persones i entitats que promouen valors de convivència, diàleg i respecte per la diversitat cultural i religiosa a Catalunya. Aquests premis se centren en la defensa dels drets humans, especialment dels col·lectius més vulnerables.
En edicions anteriors, van rebre aquesta distinció figures com la monja Lucía Caram, l’activista Arcadi Oliveres o l’experta en islam Dolors Bramon. Entre les entitats premiades en el passat, a més, destaquen l’Associació Akan de Girona o la Fundació Mescladís, que han contribuït a la cohesió social i la solidaritat.