Francesc: “El desenvolupament ha de ser inclusiu i respectuós amb el medi ambient”

cropped-fav.png
Francesc, en el Palau Gran Ducal, amb Enric de Luxemburg. | Vatican Media

El papa Francesc va destacar la importància de la cooperació entre nacions per evitar conflictes i promoure la pau. Ho va fer en el seu primer discurs adreçat a les autoritats i representants de la societat civil de Luxemburg, on va arribar aquest 26 de setembre al matí en el marc del seu 46è viatge apostòlic, que també el portarà a Bèlgica.

En el Cercle Cité, cor de la capital, en la mateixa sala on fa setanta anys es van dur a terme les primeres audiències del Tribunal de Justícia de la Comunitat del Carbó i de l’Acer, precursora de la moderna UE, Francesc va subratllar la necessitat d’allunyar-se d’interessos “egoistes i miops, que han portat la humanitat a guerres devastadores en el passat“. Luxemburg, com a membre fundador de la Unió Europea, va destacar, s’ha compromès a construir una Europa unida i solidària, on tots els països, grans o petits, tinguin un paper vital.

El pontífex va subratllar la importància d’una democràcia sòlida per evitar la discriminació i l’exclusió. “La construcció d’institucions justes i el respecte a l’Estat de Dret són fonamentals per garantir el benestar comú i protegir la dignitat de les persones”, va assenyalar el Papa a Luxemburg, un país de 672 miliions d’habitants situat, segons el Papa, en una “posició geogràfica estratègica” i amb “potencial de ser un exemple per a les nacions en la cerca de la pau i l’estabilitat”.

Francesc també va fer una crida a la solidaritat entre els pobles, recordant que “la riquesa comporta una responsabilitat”. I va insistir: “El desenvolupament econòmic ha de ser inclusiu i respectuós amb el medi ambient, ajudant les nacions més desfavorides i reduint les causes de la migració forçada”. El Papa va recordar també la necessitat de “no oblidar aquells que pateixen i de promoure un desenvolupament que no deixi ningú enrere.”

El Papa va denunciar la persistència de guerres i conflictes a Europa, lamentant que “les bones intencions i la diplomàcia no sempre són suficients per aturar la lògica destructiva de la guerra”. Va subratllar que la guerra “embogeix les nacions i emmalalteix la raó“, i va advocar per un “retorn a valors espirituals profunds que impedeixin repetir els errors del passat, agreujats pel creixent poder tècnic de la humanitat”.

Finalment, Francesc va assenyalar que “l’Evangeli és la font de reconciliació i pau“, i que només a través del seu missatge es poden “superar els odis i divisions”. Va convidar els líders a actuar amb esperit de servei i a promoure la integració dels migrants, demostrant que la cooperació internacional és l’única via sostenible per construir un futur pacífic i pròsper per a tothom.

“L’Evangeli és la font de reconciliació i pau”, va destacar Francesc. | Vatican Media

Visita a la comunitat catòlica

Francesc va prosseguir la seva visita al país a la Catedral de Notre-Dame de Luxemburg, on es va reunir amb la comunitat catòlica per inaugurar l’Any Jubilar Marià, amb motiu dels quatre segles de devoció a María, Consol dels afligits, patrona de la nació.

“L’amor ens constreny a anunciar l’Evangeli obrint-nos als altres, i el desafiament de l’anunci ens fa créixer com a comunitat, ajudant-nos a vèncer la por d’emprendre nous camins, empenyent-nos a acollir amb agraïment l’aportació dels altres”, va dir el pontífex durant la trobada a la catedral, on va arribar pels volts de dos quarts de cinc de la tarda enmig d’una intensa pluja i va gaudir d’una càlida rebuda per part dels fidels que omplien el temple.

A l’interior del temple, entre els convidats i en primera fila al costat dels malalts i discapacidats, hi havia el Gran Duc de Luxemburg, Enrique, i la seva esposa Maria Teresa. El papa i els fidels van rebre la salutació del cardenal Jean-Claude Hollerich, arquebisbe de Luxemburg, i van sentir el testimoniatge d’un jove, Diogo, les paraules de la Christine, vicepresidenta del Consell Diocesà de Pastoral i de Maria Perpètua, representant de les comunitats lingüístiques. La cerimònia de benvinguda al pontífex també va incloure cants corals i l’espectacle de dansa “Laudato sí”.

“D’aquí uns moments, en l’oració d’obertura de l’Any marià, demanarem a la Mare de Déu que ens ajudi a ser missioners, disposats a donar testimoniatge de l’alegria de l’Evangeli, conformant el nostre cor al seu ‘per a posar-nos al servei dels nostres germans’”, va assenyalar el Papa en un discurs breu que va incloure referències a l’acollida, la missió i l’alegria com a elements nuclears de la fe.

Francesc, durant la seva arribada a la catedral de Notre-Dame de Luxemburg. | Vatican Media

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia