Papa Francesc: “Les religions han de promoure visions de pau i no alimentar divisions entre els pobles”

cropped-fav.png
Un moment de la cerimònia final de la Trobada Internacional de Pregària per la Pau. | Sant Egidi

El papa Francesc va fer una nova crida a aturar les guerres en el seu missatge als participants de la Trobada Internacional de Pregària per la Pau, organitzada per la Comunitat de Sant Egidi a París, del 22 al 24 de setembre de 2024. En l’esdeveniment, que segueix el missatge de la primera trobada convocada pel papa Joan Pau II, el 1986 a Assís, Francesc va va reiterar la necessitat d’aturar la destrucció del món i va demanar als líders polítics que escoltin el clam dels pobles afectats per la guerra.

Francesc va destacar que les religions “no han de ser utilitzades per alimentar conflictes, sinó per fomentar la fraternitat entre els pobles“. Així, va recordar les paraules que ell mateix i el Gran Imam Ahmed Al-Tayyeb van plasmar en el Document sobre la fraternitat humana, en el qual subratllen que “les religions no inciten a la guerra ni a la violència”. El Papa va advertir del perill que suposa la manipulació de les ensenyances religioses amb fins polítics, “una pràctica que ha estat present al llarg de la història”.

Francesc també es va referir a l’ús de la religió per promoure nacionalismes, etnicismes i populismes, i va condemnar aquells que intenten “utilitzar Déu per justificar conflictes armats”. El missatge del pontífex és clar: “Les religions han de promoure visions de pau i no alimentar divisions entre els pobles”. La trobada a París va ser una demostració d’aquesta voluntat, on persones de diferents cultures i confessions van experimentar la força de la fraternitat universal.

Francesc va elogiar la Comunitat de Sant’Egidio per mantenir viu l’Esperit d’Assís, fent referència a l’encontre de pregària per la pau de 1986. Des d’aquella trobada, el món va ser testimoni de grans esdeveniments, com la caiguda del Mur de Berlín, però també de creixents fonamentalismes i conflictes. En aquest context, el Papa va reivindicar el llenguatge i els gestos de pau que Joan Pau II va impulsar, subratllant la necessitat de superar les divisions heretades de la història i les ideologies modernes.

Amb la mirada posada en París, Francesc va subratllar la importància de la pregària per la pau davant la possibilitat que els conflictes actuals no només no s’aturin, sinó que es puguin expandir. El Papa va convidar a tots els creients a teixir vincles fraterns i a contribuir en la construcció de la pau, seguint el missatge de la seva encíclica Fratelli tutti.

Finalment, el Papa va assenyalar que la pau requereix saviesa, audàcia i determinació. El seu missatge va ser una crida als creients de totes les religions a treballar pel somni de Déu: la fraternitat entre tots els pobles. Així, els va encomanar la responsabilitat de guiar la humanitat cap a aquest objectiu de pau, en un món on els conflictes encara amenacen de dividir la societat.

Patrulla exèrcit I @Pixabay

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia