AgÈncia cristiana de notícies

Mare de Déu de la Mercè, alliberadora de captius

Mare de Déu de la Mercè, alliberadora de captius

24 de setembre de 2024

Avui es celebra la Mare de Déu en la barcelonina advocació de la Mercè, alliberadora dels captius. A la catedral de Barcelona, sant Pere Nolasc, ajudat pel rei Jaume I i pel bisbe Berenguer de Palou, fundava l’ordre de la Mercè per alliberar els captius (1218), una fundació semblant (Trinitaris) a la que també portà endavant, a Marsella, sant Joan de Mata (+ 1213) sota l’advocació de la Mare de Déu del Remei. Es vivia un moment difícil a les costes mediterrànies, sovint assetjades per la pirateria.

Posats sota l’advocació de la Mare de Déu de la Mercè, actualment més de 25.000 homes i dones, arreu del món treballen per fer arribar la llibertat i la dignitat pròpies dels fills de Déu als que en viuen més mancats. I amb aquest treball compromès hi ressona el nom de Barcelona. Maria ens recomana fer tot el que Jesús en digui. I Jesús empeny a obrir camins de llibertat, de pau, de solidaritat… signes de la Creu brillant que esmicola l’egoisme, la injustícia, el pecat, les cadenes esclavitzen i les reixes que empresonen.

També es celebra:

  • El martiri del beats Guillem Spencer, prevere diocesà, i Robert Hardesty, a York, el 1589, amb Isabel I. 
  • El martiri de sant Antoni González, prevere dominic, a Nagasaki / Japó, el 1637.
  • El martiri del beat Josep-Ramon Ferrer Botella, a Albalat de la Ribera / València, el 1936, víctimes de la persecució religiosa de la Guerra Civil. 
  • El martiri del beat Kosep Maria Ferrándiz Hernández, prevere diocesà, a Rotglà i Corberà / València, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil. 
  • El martiri de la beta Encarnació Gil Valls, verge, a Olleria / València, el 1936,  víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil. 
  • El martiri del beat Josep Ramon Ferragut Girbés, pare de família, a Alzira / València, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil. 

Antigament, aquest dia també es commemorava la concepció de sant Joan Baptista, nou mesos abans del seu naixement (24 de juny).  

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet