Set internes de la presó de dones Wad Ras participaran en la Missa Major de la Mercè

cropped-fav.png
El Centre Penitenciari de Dones de Barcelona està situat al carrer Doctor Trueta de Barcelona. | Cedida

Per primera vegada, un grup de set internes de Wad Ras tindrà l’oportunitat de sortir de la presó per assistir a la Missa Major en honor a la Mare de Déu de la Mercè, patrona de Barcelona i dels captius. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Obra Mercedària amb la col·laboració de la Basílica de la Mercè, té com a objectiu donar visibilitat a les persones privades de llibertat i posar de manifest el carisma d’alliberament i dignificació humana de l’orde mercedari.

“Les internes viuen aquesta oportunitat amb il·lusió i participaran activament en la celebració”, explica Núria Ortín, directora de l’Obra Mercedària. La idea de donar visibilitat a aquestes dones a la missa va sorgir arran de la col·laboració amb la Basílica de la Mercè, que va suggerir oferir un espai preferent en el temple durant la celebració. El gest, segons Ortín, “vol recordar la missió fundacional de l’Orde de la Mercè” i “oferir una oportunitat perquè les internes puguin sentir-se protagonistes durant d’una festivitat tan emblemàtica per a la ciutat”.

“Per a les set dones seleccionades —continua la directora de l’Obra Mercedària— poder sortir, encara que només sigui unes hores, representa un moment de llibertat molt valuós; a més a més, elles solen assistir a missa dins del centre penitenciari oficiada pel pare Jesús, i la possibilitat de participar a la Missa Major, en la qual el rector també és mercedari, els fa sentir una connexió espiritual profunda“.

El procés de selecció de les dones ha seguit els criteris habituals per a sortides programades. L’educador social del centre penitenciari Wad Ras, juntament amb la junta de tractament, van ser els responsables de valorar i aprovar quines internes complien amb els requisits establerts, com la bona conducta i el gaudi de permisos anteriors. La logística d’aquesta sortida, a càrrec de la Fundació, està perfectament coordinada: a les 9 del matí, dues persones de l’entitat les recolliran amb una furgoneta, les acompanyaran a la plaça de la Mercè per participar a l’eucaristia i després les tornaran al centre perquè arribin a dinar.

La trobada amb l’arquebisbe de Barcelona

Un dels moments més especials d’aquesta jornada serà la interacció amb l’arquebisbe de Barceloena, Joan Josep Omella. Una de les internes tindrà l’oportunitat de fer les lectures durant la missa, i totes elles podran saludar-lo personalment a la sagristia abans de la celebració. A més, Omella els dirigirà unes paraules durant l’homilia, un detall que fa aquesta experiència encara més significativa per a les internes.

D’altra banda, Ortín expressa la seva “decepció” pel fet que la missa no estigui inclosa en el programa oficial de les Festes de la Mercè, tot i ser una celebració vinculada directament a la patrona de la ciutat. Considera que aquesta decisió és “ridícula”, ja que no es pot obviar la història i l’origen religiós de la festivitat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia