“Exposar el meu Jesucrist en una gran ciutat com Barcelona és satisfactori”

file (11)-min
Blanco, mostrant la seva obra a Barcelona. | Carisma Comunicació

Un petit grup de feligresos de la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona sortien sense donar crèdit a allò que havien vist, aquest passat dijous a la tarda, a l’interior del temple més pròxim a casa seva. “No havia vist mai una imatge de Jesucrist tan real amb els meus ulls“, reconeixia un d’ells. En efecte, la peça que s’hi exposa des del passat 5 de setembre i que aquest dijous era inaugurada amb la presència del seu creador, Álvaro Blanco, era “el Jesucrist més realista que l’art hagi donat fins al moment”, com definien.

Es tracta de la mostra “The Mystery Man“, que conté el Jesucrist recreat per aquest artista després de diversos anys d’estudi científic i mèdic del Sant Sudari; una obra “que fusiona elements d’estudi amb un fort component emocional i espiritual”, com va dir Blanco en la seva intervenció, en què va estar acompanyat per Josep Maria Turull, rector de la basílica de la Sagrada Família; Margarita Bofarull, delegada diocesana de Pastoral de Fe i Cultura de l’Arquebisbat de Barcelona, i per Javier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona.

“Tota la cristiandat neix d’aquest primer sacrifici de Jesús”, reflexionava Blanco per referir-se, tot seguit, al fet que estar davant del seu Jesús “és viure el mateix que devien haver vist Maria i Joan al peu de la creu”. | Carisma Comunicació

Després d’haver passat per diverses ciutats d’Espanya i d’Itàlia, per primer cop “una gran ciutat com Barcelona” acull aquesta mostra, en paraules de Blanco, que reconeixia estar satisfet per haver-ho pogut fer. Una proposta, en aquest sentit, formada per diverses sales i espais —també inclou un videomapatge a la cripta del temple barceloní— que permeten al visitant fer un recorregut històric, científic i artístic envers el Llençol Sant per acabar contemplant la representació de Jesucrist.

Es tracta d’una representació hiperrealista amb una mida d’1,78 metres, feta de làtex i silicona, així com de pèl natural, que mostra les ferides de la crucifixió: en total, 250 cops, i 150 fuetades i ferides als peus, a les nines i al dors del seu cos. “Quan t’hi apropes i el vols veure a escassos centímetres, fins i tot amb la llum del telèfon mòbil —s’explicava Alexander Sivera, un dels visitants que presenciava la inauguració—, fa l’efecte de veure-hi, al cos, la mateixa composició cutània que tenim els éssers humans“.

“Per primera vegada hem realitzat i aplicat tots els estudis al voltant del Sant Sudari”, manifestava Blanco, raó per la qual la seva obra, que a Barcelona es presenta “neta com el primer dia després d’haver-hi aplicat el primer rentat a fons després de crear-la“, és un reflex de la mort de Jesús com mai s’havia pogut veure. “No hi ha un moviment artístic, sinó una recreació pragmàtica de la mort; en aquest punt, l’espectador entén que està davant d’una obra emocional”, afegia l’autor, que espera prolongar l’exposició a Barcelona més enllà del mes de desembre, quan s’espera que tanqui les portes.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia