La gran sorpresa del Sínode: Rolando Álvarez, nomenat pare sinodal pel papa Francesc

descarga
Rolando Álvarez, en una imatge d'arxiu. | Cedida

La roda de premsa de presentació de la segona etapa del Sínode es va tancar el passat dilluns sense gaires sorpreses, excepte l’anunci d’una celebració penitencial pels pecats de l’Església i la presència de 26 nous participants, en substitució d’altres que han renunciat, majoritàriament, per motius de salut.

Tot i això, hi ha una gran (i agradable) sorpresa al llistat de pares sinodals. Entre les noves cares hi ha la de Rolando Álvarez, el bisbe màrtir de Matagalpa i exiliat a Roma després de passar diversos mesos a la presó pel règim d’Ortega i Murillo a Nicaragua.

Una decisió que suposa un suport explícit a Álvarez, i un rebuig de les tesis més dures del Govern nicaragüenc, que havia proposat a la Santa Seu un “acord” per cessar la persecució contra les institucions catòliques a canvi que Roma nomenés bisbes “dòcils” per a les seus vacants. Incloses, segons el règim, les pastorejades per Rolando Álvarez, Isidro Mora o Silvio Báez.

El 2023, mesos després d’haver estat detingut a les portes de la catedral de Matagalpa, Rolando Álvarez va ser condemnat a 26 anys de presó per “traïció a la pàtria”. Podria haver-se lliurat d’entrar a la presó, però es va negar a anar a l’exili, on van ser enviades 222 persones. Durant setmanes, no es va saber res del prelat, que va viure en condicions insalubres a la presó en què va ser empresonat.

Finalment, i després d’unes dures negociacions, Álvarez es va veure comminat a acceptar l’expulsió del seu país i va ser deportat a Roma el 15 de gener d’aquest any. El prelat resideix a la Ciutat Eterna, i no ha concedit cap entrevista, encara que sí que ha viatjat a Espanya (se’l va veure, entre altres ciutats, a Sevilla i Oviedo, amb els seus arquebisbes). Ara, segurament escoltarem la seva veu profètica i lliure, al Sínode de la Sinodalitat.

Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb Religión Digital.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia