“És una cosa que encara no està decidida. M’agradaria anar a l’Argentina, és el meu poble, però encara no ho he decidit. Hi ha diverses coses a resoldre primer”. El papa Francesc va continuar sense revelar si viatjarà al seu país natal, malgrat les preguntes dels periodistes en el vol que el va portar de tornada a Roma després d’haver fet la gira més llarga d’aquest pontificat.
Precisament, la qüestió dels viatges va ser una de les quals van plantejar, al llarg de 45 minuts d’entrevista, els periodistes que acompanyaven al pontífex en el vol que va aterrar a Roma a les 18:45 hores, després de tretze dies de trajecte per Indonèsia, Papua Nova Guinea, Timor-Leste i Singapur que només poden qualificar-se com a reeixides, tant en l’aspecte purament eclesial com a referent a l’estat de salut del pontífex.
No obstant això, el va remarcar que finalment no anirà a París amb motiu de la reobertura de la catedral de Notre-Dame. “No hi aniré”, va assegurar. Pel que sembla, la coincidència amb la festivitat de la Immaculada i l’ofrena que cada any fa el Papa davant l’ambaixada d’Espanya ho impediran.
En el que sí que està pensant és en la possibilitat de viatjar a les illes Canàries, molt comentada durant els darrers mesos. “Estic pensant anar a Canàries, perquè allí hi ha situacions de migrants que venen de la mar i m’agradaria estar prop dels governants i de la gent”, va assenyalar el pontífex, sense concretar.
El Papa també es va referir a la situació a Veneçuela, demanant a “els governants que dialoguin i facin les paus”. “Les dictadures no serveixen de res i acaben malament, tard o d’hora“, va advertir. “Diré que el govern i el poble facin tot el possible per trobar un camí de pau a Veneçuela”.
Referint-se al Abbé Pierre, Francesc va definir els abusos com “una cosa demoníaca“, perquè “tota mena d’abús destrueix la dignitat de la persona”. “L’abús sexual de nens, de menors, és un crim, és una vergonya”, va reblar.
Satisfacció pel diàleg amb la Xina
Respecte a les relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i Pequín, el Papa va dir que està “content amb els diàlegs amb la Xina”, i va assegurar que “el resultat és bo, fins i tot per al nomenament de bisbes treballem amb bona voluntat”.
“Estic feliç. Una altra cosa és la Xina: per a mi la Xina és una “il·lusió” (aspiració), en el sentit que m’agradaria visitar la Xina, perquè és un gran país que admiro i respecto. És un país amb una cultura mil·lenària, amb una capacitat de diàleg, d’enteniment que va més enllà dels diferents sistemes de govern que ha tingut. Crec que la Xina és una promesa i una esperança per a l’Església. La col·laboració [per a la pau] es pot fer i certament per als conflictes. En aquest moment, el cardenal Zuppi es mou en aquest moviment i també té relacions amb la Xina”, va incidir.
El vincle amb la parròquia de Gaza
Finalment, sobre Gaza, el Papa va confessar que continua mantenint contacte diari amb la parròquia llatina de la Sagrada Família, on es refugien prop de 500 cristians des de fa gairebé un any. “Cada dia truco, cada dia, a la parròquia de Gaza”, va dir, abans de lamentar “els cadàvers de nens assassinats” quan es bombardeja una escola pensant que hi ha guerrillers a dins. “Això està malament, això està malament. És lleig”, va advertir.
“A vegades la gent diu que és una guerra defensiva o no, però a vegades penso que és massa, massa guerra i que —em disculpo per dir això—, però no em sembla que s’estiguin fent passos per a fer la pau“, va criticar. “Al final, qui guanyi la guerra trobarà una gran derrota. La guerra sempre és una derrota, sempre, sense excepció. I això no hem d’oblidar-ho”, va finalitzar Bergoglio.
Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb Religión Digital.