El papa Francesc ha posat punt i final aquest divendres al viatge més llarg del seu pontificat, després de dotze dies per l’Àsia i Oceania. L’avió de tornada ha sortit des de Singapur en destinació a Roma a dos quarts de set del matí (hora catalana) culminant un periple que ha portat el pontífex per Indonèsia, Papua Nova Guinea, Timor Oriental i Singapur.
Malgrat els seus 87 anys i els problemes de mobilitat que pateix, el Papa ha aconseguit mantenir la força i la vitatlitat al llarg d’un intens programa en què ha participat en múltiples actes sense mostrar signes de cansament, com destaquen alguns dels periodistes que l’han acompanyat en el viatge.
En la seva darrera jornada a Singapur, Francesc ha visitat la Casa Teresa, una residència per a ancians i malalts. Allà ha destacat la importància de la pregària dels més grans, afirmant que “Déu està content de sentir la vostra oració”. També s’ha reunit amb un grup de joves en un esdeveniment interreligiós, on ha compartit la seva visió de la religió com un camí per arribar a Déu, independentment de les diferents llengües o cultures.
El consell als joves: sortir de la zona de confort
Durant aquesta trobada, el Papa ha encoratjar els joves a “ser valents i a no conformar-se amb la comoditat”. “Un jove que es queda en la seva zona de confort és un jove que engreixa la ment”, ha advertit, tot animant-los a sortir, arriscar-se i construir un món millor. Aquest missatge ha estat especialment adreçat a les noves generacions de Singapur, convidant-les a ser crítiques, però de manera constructiva, i a acceptar les crítiques com a part del procés de creixement personal.
A més a més, Francesc ha reflexionar sobre l’ús de les pantalles i les xarxes socials, alertant que qui no les utilitza “està tancat”, però aquell que n’és esclau “està perdut”. “Les xarxes han de ser una eina per avançar, no una trampa que ens empresoni”, ha advertit el pontífex, insant a fer un ús responsable de la tecnologia.
Una prova de resistència
Per a vaticanistes com Antonio Pelayo o Cristina Cabrejas, que han seguit de prop al Papa durant els darrers dies, aquest 45è viatge apostòlic ha estat una “autèntica prova de resistència” per al Papa, que ha recorregut més de 32.000 quilòmetres, repartint el seu temps entre visites oficials, actes multitudinaris i trobades pastorals.
El pontífex ja té altres viatges previstos en el calendari, que inclouoen visites a Bèlgica i Luxemburg en les pròximes setmanes. Tot i els rumors d’una possible visita a París per a la reobertura de Notre Dame, queda en dubte si finalment farà realitat el viatge a la seva Argentina natal. Amb tot, la seva energia i determinació mostren que, malgrat les dificultats físiques, el Papa continua ferm en la seva missió d’acostar-se als més necessitats i seguir predicant l’esperança.