AgÈncia cristiana de notícies

Sant Joan Crisòstom, bisbe i pare de l’Església

Sant Joan Crisòstom, bisbe i pare de l’Església

13 de setembre de 2024

Destaca avui la commemoració de sant Joan Crisòstom, bisbe i pare de l’Església. Va néixer a Antioquia el 349 i fou batejat el 372. S’endinsà en el monaquisme i l’eremitisme. El bisbe Melezi d’Antioquia l’ordenà diaca i prevere. Destacà per l’eloqüència en la proclamació de l’Evangeli. El 397 fou elegit patriarca de Constantinoble. Malgrat l’oposició i fins la persecució de l’emperadriu Eudòxia, prosseguí el seu servei proclamant brillantment la Paraula de Déu, sistematitzant la litúrgia, recopilant la teologia… Morí el 407 lloant Déu. La seva tomba es venera a Sant Pere del Vaticà. És patró dels predicadors i se l’invoca contra l’epilèpsia. 

També es commemoren

  • Sant Marcel·lí de Cartago, martiritzat pels donatistes, el 407.
  • Sant Amat de Remiremont, abat, segons una llegenda nascut a Tarragona;
  • Beata María de Jesús López de Rivas, verge carmelita, que morí a Toledo el 1640.
  • El martiri del beat Claudi Dumonet, prevere diocesà, a Rochefort / França, el 1794, víctima de la Revolució Francesa.  
  • El martiri del beat Aureli Villalón Acebrón, germà de la Salle, a Almeria / Andalusia, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil.

Aquest dia  és 70 aniversari de la mort a l’exili del Cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (+ Friburg, 1943) encapçalant un grup d’homes i dones que moriren a l’exili tant per la seva fe compromesa i per les seves conviccions catalanes i demòcrates.

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet