AgÈncia cristiana de notícies

Festa de les marededéu trobades

Festa de les marededéu trobades

8 de setembre de 2024

A l’evangeli (Mc 7, 31-37) que llegim aquest diumenge (el XXIII de durant l’any), Jesús ens convida a obrir les nostres oïdes i els nostres cors per acollir la seva Paraula i ser-ne portadors enmig del  món.

Avui es destaca per la celebració del Naixement de la Verge Maria. Ho fem servint-nos d’una felicitació adreçada a Judit: “Tu ets l’honor del nostre poble”.  Així, a molts santuaris que  té dedicats, es celebra l’encontre de Maria amb el poble fidel: “Qui sóc jo perquè la Mare del meu Senyor vingui a visitar-me?. Feliç tu que has cregut: allò que el Senyor t’ha fet saber, es complirà!”. La festa, d’arrel oriental, s’introduí a Roma el segle VII i s’expandí al món cristià.

És el dia gran de les advocacions marianes i té el patronatge de l’arquebisbat de Tarragona i dels bisbats de Solsona i Urgell.

Es considera la festa de les marededéu trobades entre les quals ens costa les advocacions de: Bell-ull (Girona), Cisa (Premià de Dalt – Maresme), Coll (Barcelona, Osor – La Selva), Roure (Pruit / Rupit – Osona), Núria (Queralbs / Ripollès – Urgell), Mont (Empordà – Garrotxa), Tura (Olot), Tallat (Urgell – Conca de Barberà), d’Er (Alta Cerdanya), Meritxell (Andorra), Queralt (Berga), La Fau (Alt Empordà, entre Agullana i Maçanet de Cabrenys), Rocacorba (Gironès – Pla de l’Estany), Bovera (Guimerà – Urgell), Fontcalda (Gandesa – Terra Alta), Palafolls (Maresme), Alegries (Lloret de Mar – La Selva), Salut (Sant Feliu de Llobregat, Algemesí, Gràcia…), Les Sogues (Urgell), Passanant (Conca de Barberà), Morera de Montsant (Priorat), Font-romeu (Alta Cerdanya), Refugi (Alaró – Mallorca), La Serra (Montblanc – Conca de Barberà), Bellmunt (Sant Pere de Torelló – Osona), La Sagristia (Puigcerdà), Covadonga (Astúries), La Caridad del Cobre (Cuba).

Aquest dia també es recordem

  • Sant Adrià de Nicomèdia, cavaller, i santa Natàlia, esposa seva, màrtirs (Nicomèdia s. III), invocats pels funcionaris de presons i contra la meningitis, la flebitis i la mort sobtada.
  • El martiri del beat Tomàs Palaser, prevere diocesà, Joan Norton i Joan Talbot, a Durham / Anglaterra, el 1600, amb Isabel I
  • El martiri dels beats Antoni de San Bonaventura, prevere franciscà, Domènec Castellet, prevere dominic, i els seus 20 companys, a Nagasaki / Japó, el 1628
  • El martiri dels beats Josep Cecili Rodríguez, Teodomir Sainz i Evenci Ricard Alonso, religiosos de la Salle, a Almeria / Andalusia, el 1936,  víctimes de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
  • El martiri del beat Marino Blanes Giner, pare de família, a Alcoi / Alacant, el 1936, víctimes de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
  • El martiri d’Ismael Escrihuela Esteve, pare de família i màrtir, a Paterna / Valencia, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
  • El martiri del beat Pascual Fortuño Almela, prevere franciscà, a Villareal dels Infants / Castelló, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
  • El martiri de les beates Josefa Ruano Garcia i Maria Dolors Puig Bonany, verges Germanetes dels Ancians Desemparats, a Bunyol / València, el 1936,  víctimes de la persecució religiosa de la Guerra Civil.
  • El martiri del beat Adam Bargielski, prevere diocesà , al camp de concentració de Dachau / Baviera, el 1942, víctima del nazisme
  • El martiri del beat Ladislau Bladzinski, prevere de la congregació de Sant Miquel Arcàngel, a les canteres de Gross-Rosen / Alemanya, el 1944, víctima del nazisme

Dintre de la família franciscana es commemora l’aniversari de l’entrevista de sant Francesc d’Assís amb el soldà Malek-al-Kamet a Damieta

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet