AgÈncia cristiana de notícies

Sant Ramon Nonat, redemptor dels captius segrestats per la pirateria

Sant Ramon Nonat, redemptor dels captius segrestats per la pirateria

31 d'agost de 2024

Aquest darrer dia de l’agost fem record de sant Ramon Nonat. Si bé el seu perfil biogràfic està molt desdibuixat, es diu que el sobrenom li ve perquè es considera que nasqué per operació de cesària, a Portell. La Mare de Déu fou la principal destinatària de la seva afectivitat ingressant a l’ordre de la Mercè. A partir del 1226 es dedicà a la redempció de captius segrestats per la pirateria i fins ell mateix s’oferí per penyora o per garantia de rescat suportant burles i tortures. El mateix papa volgué premiar el seu testimoni cruent i, quan es disposava a traslladar-se a Roma per ser-hi investit cardenal, morí a Cardona el 1240. És invocat per les parteres.

També es veneren avui:

  • Els sants Josep d’Arimatea i Nicodem, deixebles del Senyor.
  • Sant Domènec del Val, nen de 7 anys i màrtir, a Saragossa, el 1250.
  • El martiri dels beats Edmigi Primo Rodíguez, Amali Zariquiegui Mendoza i Valeri-Bernat Herrero Martínez, religiosos de La Salle, a Almeria, el 1936, víctimes de la Guerra Civil.

I avui és el dia de la solidaritat

Aquest dissabte anterior al primer diumenge de setembre, des de Tortosa, ens conviden a venerar la Mare de Déu de la Cinta. Essent la seu tortosina una canònica regular agustiniana, s’introdueix la devoció a la Cinta de la Mare de Déu, propera a l’advocació de Maria, Consol dels afligits. Des del s. XIV es diu que, a l’altar major de la seu, la Mare de Déu hi deixà el seu cinyell o cinturó. Possiblement s’evoca el moment en que, a la vetlla de l’Anunciació del Senyor del 1178, s’hi posà la imatge de Maria. S’estava construint l’antiga seu tortosina, dedicada a Santa Maria, i que ocuparia l’espai on el s. XVII es construí la capella de la Cinta.

Es venera aquest dissabte la Mare de Déu, Consol del Afligits, una advocació relacionada amb els religiosos agustinians i amb les canòniques agustinianes.

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet