Francesc: “Si prenem la temperatura al planeta, ens dirà que té febre”

cropped-fav.png

El papa Francesc, en el seu vídeo missatge per al mes de setembre, fa una crida a pregar pel planeta i a escoltar el “dolor de milions de víctimes” de les catàstrofes ambientals. El bisbe de Roma subratlla que “els més afectats per aquests desastres són els pobres” i insisteix en “la necessitat d’un compromís seriós en la lluita contra la pobresa i la protecció de la naturalesa”. Es destaca que la Terra “té febre” i “necessitem respostes ecològiques, socials, econòmiques i polítiques”.

En el missatge, que forma part de Temps de la Creació, una iniciativa que anima la reflexió sobre la cura de la casa comuna, Francesc insta la humanitat a escoltar el crit de la Terra, que és cada cop més evident “davant els huracans, incendis i sequeres que obliguen a la migració de les persones, especialment entre les classes més desafavorides”. El pontífex adverteix que “els qui més pateixen són aquells obligats a abandonar les seves llars a causa de diverses catàstrofes ambientals”.

A més, el Papa refereix estudis que confirmen que “els països amb ingressos més baixos són els més afectats pel canvi climàtic, tot i fer una petita aportació a les emissions globals”. S’espera que, per al 2050, més de 200 milions de persones siguin desplaçades dins dels seus propis països a causa del canvi climàtic, el qual empitjorarà les condicions de vida de molts.

Francesc considera que la “lluita contra la pobresa i la protecció de la natura són dues vies que han d’anar de la mà”, i que el canvi comença amb les nostres accions quotidianes. Es defensa una visió integrada del destí de l’home i la creació, subratllant que “no podem separar ambdues realitats”, tal com ha reiterat des de la seva encíclica Laudato Si i l’exhortació apostòlica Laudate Deum.

Finalment, el Papa anima a la seva audiència a no mostrar-se “indiferents davant les crisis ambientals, i a posar noms i cares a les víctimes” d’aquestes tragèdies. “Operar amb un compromís en la cura de la creació no sols és un acte ètic sinó també teològic, vinculat a la relació entre l’ésser humà i Déu”. Francesc demana fer de la pregària una eina per despertar la consciència i actuar per salvar el nostre planeta.

El Vídeo del Papa és una iniciativa oficial d’abast global que té com a objectiu difondre les intencions d’oració mensuals del Papa. És desenvolupat per la Xarxa Mundial d’Oració del Papa, i des de l’any 2016, acumula més de 210 milions de visualitzacions en totes les xarxes socials vaticanes, és traduït a més de 23 llengües i té una cobertura de premsa en 114 països.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia