Nova edició dels Premis Crítica i ‘recomençament’ de la revista ‘Serra d’Or’

cropped-fav.png
Manel Gasch, Pere Aragonès, Francesc-Marc Álvaro, Núria Mañé i els guardonats del Premi Crítica. | Montserrat

Xènia Dyakonova, Vicenç Pagès, Marta Vallverdú, Julio Manrique, Aina Alegre, Josep Pedrals i Josep Vallverdú. Aquests són alguns dels noms de la llista de guardonats en els Premis Crítica 2023 de la revista Serra d’Or, l’acte de lliurament dels quals es va celebrar dijous passat al migdia a l’Espai Endesa de Barcelona. La cerimònia va servir per presentar també la nova etapa de la revista i va comptar amb la participació del P. Abat Manel Gasch, del president Pere Aragonès, de la directora de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Núria Mañé i del periodista i cap del consell de redacció de Serra d’Or, Francesc-Marc Álvaro

Disset van ser les obres premiades en aquesta 57a edició dels Premis Crítica, els guardons de la qual van estar dividits en quatre grans apartats: Literatura i assaig, Arts escèniques, Recerca i Literatura infantil i juvenil. A banda de les categories premiades tradicionalment, entre les quals hi ha, obres del camp de la poesia, la traducció, l’assaig, el teatre, les humanitats o les ciències, l’edició d’enguany va incorporar nous guardons dedicats al còmic i al còmic per a joves. Durant la cerimònia, també hi va haver un reconeixement a la tasca de Josep Vallverdú com a autor de literatura infantil i juvenil.

Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2022, i sense que s’hagin presentat a concurs. Els Premis Crítica no tenen dotació econòmica i consisteixen en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció que atorga la revista publicació montserratina.

Un espai de trobada per a la cultura dels Països Catalans

D’altra banda, durant la cerimònia, el columnista i cap del consell de redacció de Serra d’Or, Francesc-Marc Álvaro, va presentar el nou disseny i els nous continguts de la revista amb què s’inicia una nova etapa d’aquesta publicació montserratina que va néixer l’any 1959 i per la qual han passat algunes de les firmes més destacades del periodisme i les lletres catalanes durant les darreres dècades. “Encetem un camí que vol sumar nous lectors als nostres lectors i subscriptors de sempre. Això és un recomençament i ens fa molta il.lusió”, va dir Francesc-Marc Álvaro.

“A partir d’un format més atractiu i contemporani —va explicar Álvaro—, pretenem incorporar matèries inèdites i noves firmes a la revista, amb voluntat de tornar a ser una àgora central de la cultura catalana, on reflexionar i debatre amb mirada nacional, europea i global alhora. Volem continuar sent un lloc de trobada per als creadors i consumidors de cultura als Països Catalans, amb voluntat crítica i de diàleg permanent”.

“En un moment de redefinició de les publicacions especialitzades arreu, al caire de les transformacions tecnològiques i dels hàbits culturals, pensem que encara hi ha lloc per a una revista que vol fugir de les immediateses i vol posar preguntes damunt la taula. Amb un peu en la tradició i un altre en els fenòmens emergents, Serra d’Or vol arribar a nous sectors interessats en les lletres, les arts, el pensament i la ciència”, va concloure el periodista.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia