AgÈncia cristiana de notícies

Sant Agustí, bisbe d’Hipona

Sant Agustí, bisbe d’Hipona

28 d'agost de 2024

Es celebra avui sant Agustí, bisbe d’Hipona. Nascut el 354 a Tagaste (ara Argèlia), es va formar a Medaura i Cartago. La frivolitat de la seva vida amagava una turmentada recerca interior. Seguint les indicacions insistents de la seva mare Mònica, ensopegà amb sant Ambròs, el bisbe de Milà. Aquest l’acollí i el va iniciar en la vivència de l’Evangeli fins esdevenir-ne comentarista ardent. Batejat la Pasqua del 387, quan visità Hipona, l’aclamació popular l’escollí per bisbe seu (395). Actuà amb encert pastoral fins la seva mort, el 430. Ardent, profund, humà, aclarí punts fonamentals dels cristianisme  i en refutà  plantejaments esbiaixats. Marcà el pensament de l’Església i es considerat un dels quatre grans doctors llatins, juntament amb sant Ambrós, sant Gregori el Gran i sant Jeroni.

També es commemora avui sant Julià de Brioude, que renuncià a la seva carrera militar per fer-se cristià. Hauria estat martiritzat el 304. Damunt la seva tomba s’hi construí una basílica ja el s. V. Sovint se l’associa amb sant Ferriol, de qui seria bon company. Ens en parlen el poeta Fortunat i sant Gregori de Tours. La seva devoció arribà a Catalunya empesa pels monjos que procedien de la zona de l’Alvèrnia (s. VIII) on, des d’alguna església enlairada,  ha estat venerat com a cavaller defensor de les valls de l’entorn.

També es commemoren avui:

  • La mort de santa Joaquima de Vedruna, fundadora de les Carmelites de la Caritat (vedrunes) que morí aquest dia a Barcelona, el 1854, si bé la seva festa es celebra el 22 de maig.
  • El beat Juníper Serra, franciscà, evangelitzador de Califòrnia, prevere franciscà, que morí el 1784 a Monterrey / Califòrnia.
  • El martiri del beat Carles Arnau Hanus, prevere, a Rochefort / França, el 1794, víctima de la Revolució Francesa.
  • El martiri dels beats Joan Baptista Faubel Cano i Artur Ros Montalt, als entorns de València, el 1936, víctimes de la Guerra Civil.
  • El martiri del beat Alfons Maria Mazurek, prevere carmelita descalç, a Nawojowa Gora / Polònia, el 1944, víctima del nazisme
Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet