Entre els 280 milions d’immigrants que hi ha al món en l’actualitat, hi ha més cristians, musulmans i jueus que tots aquells que no han migrat. Així, doncs, aquest fet demostraria, segons un nou estudi del Pew Research Center publicat el passat 19 d’agost, que la religió i la migració estan estretament relacionades.
Segons les últimes dades que ha recopilat aquest organisme amb seu a Washington, les quals són del 2020, mentre que els cristians representen al voltant del 30% de la població mundial, els migrants cristians constitueixen el 47%. Aquesta radiografia ha permès observar a l’experta principal d’aquesta investigació, Achsah Callahan, com els migrants que arriben a països com els Estats Units, el Canadà i en alguns altres de l’Europa occidental “són més religiosos i, de vegades, més cristians que la gent nadiua dels territoris als quals arriben“.
L’estudi, a més, ha resolt que els musulmans, els quals representen el 25% de la població mundial, esdevenen el 29% de la població migrant. També determina que els jueus, que només representen el 0,2% de la població mundial, són l’1% dels migrants i s’han convertit, a més, en el grup religiós amb més probabilitats d’haver migrat, ja que el 20% de tots ells viuen fora del seu país de naixement, en comparació amb el 6% dels cristians i el 4% dels musulmans que es troben en aquesta situació.
D’altra banda, el 4% dels migrants són budistes, una xifra que coincideix amb la població general que també ho és. I, pel que fa als hindús, el 5% ha decidit migrar, mentre que el 15% continua al seu país d’origen.
En aquest sentit, aquesta investigació també ha posat en relleu el fet que l’afluència d’immigrants religiosos pot arribar a tenir un impacte significatiu en la composició religiosa d’aquells països que els reben; és el que succeeix, per exemple, als Estats Units, “on els immigrants estan frenant la secularització”, com ha argumentat Callahan.
Això es reflecteix en la quantitat de persones que, sense haver migrat, s’hi consideren atees, agnòstiques o no tenen cap afiliació religiosa (30%) i que, havent migrat, s’identifiquen amb alguna d’aquestes categories (només el 10%).