“Per als monjos de Montserrat, el mil·lenari del nostre monestir s’afronta amb pau, calma i acció de gràcies”

file (11)-min
El monjo Jordi-Agustí Piqué, aquest passat divendres. | 'Flama'

El poble de la comarca del Priorat que més similituds té amb el Monestir de Santa Maria de Montserrat és Ulldemolins per l’altitud que tenen tots dos indrets —la construcció mil·lenària es troba només 75 metres per sobre del municipi tarragoní, on destaca, des de la llunyania, el campanar de la parròquia de Sant Jaume Apòstol, des d’on penja una senyera estelada. Però durant la tarda d’aquest passat divendres aquesta semblança es va sumar a una altra, tot i que durant unes hores: dues de les mans que estan més acostumades a tocar l’orgue del monestir benedictí, les del monjo i organista Jordi-Agustí Piqué (Mollerussa, 1963), van ser les encarregades de fer sonar l’orgue ulldemolinenc per als seus veïns i veïnes.

Piqué ho feia en el marc del vuitè dels tretze concerts amb què el 44è cicle “Els orgues de Catalunya“, impulsat per l’Associació Catalana de l’Orgue, està fent ressonar un estiu més orgues d’arreu del territori. Una acció executada, així, per prestigiosos i prestigioses organistes com ara aquest monjo i prevere lleidatà, que el pròxim mes de setembre posarà fi, després de dotze anys, a les seves responsabilitats com a degà del Pontifici Institut Litúrgic de Roma. Però d’on no es desvincularà serà del Dicasteri per les Causes dels Sants, del qual actua com a consultor després que així ho volgués el papa Francesc el 2014.

Així doncs, passaven pocs minuts de les set de la tarda quan Jordi-Agustí Piqué feia aixecar el cap dels espectadors per dirigir la mirada cap a l’orgue del segle XVII d’Ulldemolins, situat en una de les parets laterals del temple, amb una primera peça del compositor portuguès António Carreira (1530-1594); la primera d’una desena de composicions. Ho feia, però, després que una estona abans dediqués prop de dues hores a escodrinyar els elements “amb vida pròpia” que té, per al monjo, “aquesta joia musical“.

“El món de l’orgue viu bons temps, però falten infraestructures”

Amb una més que consolidada carrera en el terreny organístic, qui ha estat durant diversos anys director artístic del Festival Internacional Orgue de Montserrat reflexionava per a Flama abans d’entrar en escena que “després d’uns temps no gaire bons per al món de l’orgue, aquest gaudeix d’una bona salut”. Una radiografia reflectida, com indicava, “en la gran quantitat de joves que decideixen fer estudis per comprendre millor aquest instrument”, per bé que, segons ell, “encara faltin millors infraestructures”.

Jordi-Agustí Piqué també tenia paraules per a l’orgue que el pròxim mes de setembre s’inaugurarà a la Catedral de Lleida després de ser comprat al Japó (“tota recuperació és signe de normalitat”, deia) i s’aturava a parlar de la imminent celebració del mil·lenari del Monestir de Montserrat (del 7 de setembre de 2024 al 8 de desembre de 2025): “Els monjos de Montserrat ho afrontem amb pau, calma i acció de gràcies“, assenyalava. Una festivitat en què l’orgue montserratí serà un digne protagonista.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia