Joan Àguila omple la plaça de l’Església de Maspujols amb un concert acústic carregat d’intimitat

file (11)-min
Joan Àguila, actuant a Maspujols. | 'Flama'

El sacerdot Joan Àguila (Falset, 1976) no necessita parafernàilies per omplir de públic un espai determinat, tal com ho va fer aquest dilluns 12 d’agost —dia laboral per a alguns, però vacacional per a una bona part de la població. Va ser a la plaça de l’Església de Maspujols, en una comarca, el Baix Camp, per on la petjada d’Àguila i la seva guitarra —inseparables des de molt abans que fos ordenat sacerdot, el 2001— continua ressonant uns anys després d’haver passat per parròquies com la de les Borges del Camp, poble veí, i arrossegant, així doncs, alguns grups de fidels en cadascun dels seus concerts en solitari, malgrat comptar sovint amb un grup musical, anomenat Canta la Teva Fe i creat el 2005.

Damunt d’una diminuta tarima, el també vicari general de l’Arquebisbat de Tarragona des del 2023 repassava així part d’un repertori que des de fa anys cuina a foc lent i està carregat de lletres amb missatges plens d’experiències “que tant creients com no creients compartim“, com anticipava abans de la primera cançó. És aquesta la raó per la qual una part important del públic que es retrobava amb ell a Maspujols acompanyava el prevere nascut a Falset en tornades com les de ‘Queda’t amb nosaltres’, del disc Marcats per l’Esperit, del 2007, o de ‘L’amor no passarà mai‘, del disc homònim del 2013.

Després que durant la pandèmia de coronavirus el seu nom adquirís protagonisme més enllà de l’àmbit religiós en enginyar-se-les per anunciar l’Evangeli a feligresos de totes les edats a través de les xarxes socials (també, amb la guitarra a les mans), Àguila afronta aquests pròxims mesos una recta final ben particular: la de tancar el seu primer quart de segle com a capellà i cantautor després d’haver fet una trajectòria eclesiàstica que li ha permès trepitjar parròquies com la de Sant Joan Baptista de Valls, on va conèixer Josep Bofarull, actual rector de Maspujols i present en el concert d’aquest passat dilluns.

Ho farà sent un dels homes de confiança de l’arquebisbe Joan Planellas i dirigint el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears (SIC) —presidit pel bisbe de Solsona, Francesc Conesa. Però observant com el seu tarannà i la seva veu mobilitzen una feligresia amb memòria a còpia de petits concerts en acústic, en què Àguila no depèn de res més que una guitarra, un micròfon i un altaveu.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia