El 12 de setembre, data d’inici del pròxim curs acadèmic, tots els alumnes del curs introductori unificat per a seminaristes estudiaran i viuran al seminari de Barcelona del carrer de la Diputació, i tindran, a més a més, un equip de formadors comú, tal com van aprovar els bisbes catalans després de la reunió 256, que van mantenir el passat mes de juliol a Prats i Sansor.
“Aquesta és una novetat que no havia passat mai”, assegura Salvador Bacardit, rector del Seminari de Barcelona en una entrevista al Punt Avui en la qual avança que aquest curs preparatori comptarà de moment amb cinc noves incorporacions, si bé encara podrien ser més, ja que el període de matriculació es mantindrà obert fins al setembre.
Es tracta d’una mesura que, com afirma Bacardit, respon a la demanda del papa Francesc d’agrupar els seminaristes en grups més grans. Una demanda que el pontífex ha reiterat en diverses ocasions i que va tornar a repetir als bisbes espanyols durant la trobada extraordinària a la qual van ser cridats el passat mes de novembre al Vaticà per parlar, precisament, de la situació als seminaris de l’Estat.
“El Papa creu que ser un grup més gran va bé per a la convivència, per a la pregària, per fer totes les altres activitats que fem…, i també que és més viable econòmicament”, apunta Bacardit, que reconeix que, malgrat l’ordenació com a diaques de sis seminaristes del passat mes de juny (“fet no gaire freqüent a la diòcesi”), el nombre de seminaristes s’ha anat reduint i la tendència continua “a la baixa”.
“No podem dir que no als joves més reaccionaris”
En un altre moment de l’entrevista, Bacardit, que enguany afronta el seu cinquè curs com a rector del seminari, assegura també que en els darrers temps s’ha apreciat “un gir cap a la dreta” entre els seminaristes. “Sí, ho hem detectat. Però això també es detecta, segons diuen diversos estudis, en els adolescents i joves actuals fora de l’àmbit de l’Església. Les noves generacions, en moments de crisi com els d’ara, han buscat una seguretat, i els l’han donat aquests estils, aquestes tendències més integristes, més conservadores”, assenyala el prevere.
En aquest aspecte, Bacardit adverteix que, tant el papa Francesc com els bisbes “estan preocupats per aquesta realitat” i intenten “reorientar-la”. “Però ens arriba la gent que ens arriba i tampoc podem dir que no als joves més reaccionaris. Ara bé, un cop a dins del seminari ens preocupem que tinguin una mirada més àmplia, amb un to dialogant i una mentalitat més oberta a tanta diversitat de gent que hi ha a la nostra societat actual”, conclou.