Taybeh és un poble cristià palestí, situat en el centre de Cisjordània, envoltat de pobles musulmans i a uns 30 quilòmetres de Jerusalem. Ubicat entre la Samaria bíblica i Judea, des dels seus més de 900 metres d’altitud té vistes al desert, la vall del Jordà, Jericó i el Mar Mort. “Els seus 1.245 habitants conformen l’únic poble de Palestina amb una població 100% cristiana”, explica Bashar Fawadleh (Jerusalem, 1987), rector de la parròquia llatina d’aquesta localitat que, malgrat la situació convulsa en què es troba immersa la regió, viu encara orgullosa de la seva herència cristiana, el seu folklore i la seva cultura.
Quina és la situació actual de la comunitat cristiana de Taybeh?
Som una comunitat palestina cristiana, les dificultats a què ens enfrontem no són perquè siguem cristians, sinó perquè som palestins. Per tant, estem enfrontant-nos a les mateixes hostilitats generals a què s’enfronten els palestins. La violència israeliana en altres ciutats i pobles palestins és més greu que en la nostra zona. Encara que també vam tenir la invasió dels colons israelians, el passat mes d’octubre de 2024, durant la temporada de recol·lecció d’olives (arbres principals de la zona). Van demolir moltes coses, van exercir violència contra les persones i 5 de les nostres famílies van anar a l’hospital després dels atacs dels colons, que també van robar les olives i els instruments que utilitzem per a les collites.
El 7 d’octubre va marcar un punt d’inflexió en tota la regió?
És un punt d’inflexió per a tothom a la regió. No és només Gaza. Gaza forma part del conflicte palestí israelià, que va començar en 1948 i fins i tot abans, i mai ha acabat per cap mena d’acord. Per tant, la guerra a Gaza significa la guerra a tot arreu per a tots els palestins. La guerra contra tots els palestins cristians, igual que contra tots els palestins. Naixem, vivim, en una situació permanent de guerra. Aquesta vegada, espero que sigui un punt d’inflexió, si torna a cridar l’atenció del món sobre tota la situació i les hostilitats entre Israel i el poble palestí, i aconsegueix acords veritables, sincers i definitius, i comença una nova pau definitiva i justa per a tots.
Té vostè por que la guerra s’estengui cap al nord, com pretén el primer ministre israelià?
La guerra en el nord ja està en marxa, com a solidaritat i suport a la guerra de Gaza. La seva expansió depèn d’ambdós bàndols, de Hezbollah, però especialment d’Israel, les accions del qual són molt més violentes i provocadores, com els recents assassinats d’Ismail Haniyeh (líder de Hamàs), i Muhammad Shukur (líder de Hezbollah). Esperem que les diferents pressions internacionals condueixin a la nova pau en el seu lloc. Ningú ho sap.
Sense una perspectiva clara de pau, la presència futura de cristians a Terra Santa està en perill?
La presència cristiana dependrà en el futur de la presència palestina i anirà en funció de si s’imposa la pau o es perpetua la guerra. Sigui com sigui, els cristians de Terra Santa patirem amb els qui pateixen, sobreviurem amb els qui sobrevisquin. Estarem sempre presents en el nostre poble, ja sigui oprimit o gaudint dels seus drets.
Per què creu que el conflicte israelopalestí atrau més interès mediàtic que altres conflictes d’arreu del món?
Perquè Israel compta amb el suport dels Estats Units i Europa. Perquè la presència d’Israel a la regió aquí és un projecte occidental, la continuació de la llarga confrontació històrica entre Orient i Occident. Tota la regió es va veure afectada des de la creació de l’estat d’Israel: Síria, Jordània, el Líban, l’Iraq, Egipte, l’Aràbia Saudita… per a la política dels Estats Units i els israelians, tota la regió ha d’adaptar-se a les tendències d’Occident i d’Israel, i si no ho fa, s’adapta, serà destruïda. Així va ocórrer i continua ocorrent. L’Iraq va ser destruït en 1990, Síria fins avui està arribant a ser destruïda. I ara l’Iran es converteix en part d’aquestes hostilitats regionals… Per què aquest conflicte atrau més mitjans de comunicació mundials? És simplement Occident qui diu les seves pròpies notícies.
Com creu que el poble cristià d’Occident pot ajudar les comunitats cristianes de Terra Santa?
La veritable ajuda és l’ajuda política: la construcció de la pau i la justícia. Si volen ajudar als cristians, ajudin tota la regió a tenir justícia i pau, ja que formem part dels pobles d’aquesta regió. La política dels Estats Units i els països occidentals, que fa que Israel sigui més fort en la guerra, no és una veritable ajuda per a Israel, perquè el que està fent és convertir-lo en més enemic a la regió. La seva política a la nostra regió és una demolició de tots, cristians i no cristians. Ens fan “enemics” a tots. Nosaltres i la política occidental hem de canviar. Israel no pot sobreviure a costa dels altres pobles de la regió, i especialment a costa del poble palestí. La salvació per a tots, per a Israel, per a la regió, per als cristians de Palestina i de la regió, és una pau veritable i sincera, igual i definida per a tots.
També poden ajudar-nos animant la gent a venir de visita a Taybeh, fet que contribuiria a donar suport a la creació de llocs de treball sostenibles amb sous pendents. D’altra banda, la parròquia llatina de Taybeh va iniciar un projecte d’habitatge per proporcionar apartaments a famílies joves que estan pensant sortir de la ciutat. En aquest sentit, estem oberts a rebre el vostre suport al projecte de qualsevol manera que puguin i de totes les maneres que vulguin.
Com mantenen l’esperança en una situació cada vegada més complicada a la regió?
Primer creiem en Déu. La seva bondat prevaldrà un dia en el mal dels homes. En segon lloc, som a casa, patint, oprimits, però a casa. En tercer lloc, res és nou en la humanitat. La història humana és una història de guerres, així que ara és la nostra història, aquí. Molts de nosaltres vam emigrar. Però molts altres es troben en aquestes difícils situacions. Encara hem de dir als nostres opressors: no tenen dret a oprimir-nos. Vostè gaudirà de la seva llibertat, quan nosaltres també gaudim de la nostra plena llibertat. L’esperança és un vol!