La Santa Seu insta a la “convivència democràtica” per superar la crisi a Veneçuela

cropped-fav.png
Protestes resultats eleccions Veneçuela I @Vatican News

Durant la Sessió extraordinària del Consell Permanent de l’Organització dels Estats Americans (OEA), celebrada el 31 de juliol a Washington, el representant de la Santa Seu, Juan Antonio Cruz, va intervenir per donar suport a la posició de l’episcopat veneçolà i va exhortar a “la plena participació de tots els actors polítics per demostrar la convivència democràtica”.

Cruz va destacar que la Santa Seu està d’acord amb el comunicat de la Conferència Episcopal Veneçolana, que subratlla “la vocació democràtica del poble veneçolà, evidenciada per la massiva, activa i cívica participació en el procés electoral”. També va subratllar la importància de mantenir “actituds pacífiques, de respecte i tolerància durant les manifestacions de diverses posicions i reclamacions”.

Segons Cruz, només “el diàleg i la participació activa i plena de tots els actors polítics implicats en el procés podrien superar la situació actual i donar testimoni de la convivència democràtica a Veneçuela“. Aquesta postura es presenta com una via per avançar cap a la resolució de la crisi política generada per les eleccions presidencials del passat 28 de juliol, en les quals es va imposar l’actual president, Nicolás Maduro, acusat per l’oposició i per organismes internacionals d’haver comès frau en els comicis.

El Centre Carter, convidat pel Consell Nacional Electoral de Veneçuela per observar les eleccions, va emetre un informe indicant que “les eleccions presidencials de 2024 no compleixen els estàndards internacionals d’integritat electoral i no es poden considerar democràtiques”. L’informe assenyala la manca d’anuncis de resultats detallats per mesa electoral com una greu violació dels principis electorals.

Els bisbes veneçolans, en un nou comunicat, han reiterat la seva crida a reflectir la voluntat popular expressada a les urnes, destacant que això és “una exigència tant legal com ètica“. També lamenten les morts i ferits tant entre els manifestants com entre les forces de seguretat i demanen a tots els actors polítics que abandonin el llenguatge de desqualificació i confrontació.

Juan Antonio Cruz Serrano, a la dreta del papa Francesc, Assís, 2020 I @Vatican News

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia