Un laic és elegit abat per primera vegada a l’abadia benedictina de Sant Anselm

cropped-fav.png
Retrat d'Isaac Murphy I @Saint Anselm Abbey

A l’abadia benedictina de Sant Anselm, a New Hampshire (Regne Unit), s’ha escollit per primera vegada un laic, Isaac Murphy, com a abat. Això ha estat possible gràcies a un canvi regulador impulsat pel papa Francesc l’any 2022 que permet als religiosos no ordenats sacerdots, coneguts com a “germans llecs”, dirigir ordres religioses de les quals formen part.

El germà Francis McCarty va defensar la decisió d’escollir Murphy, afirmant que és “la persona adequada per a la comunitat”. Murphy va ser elegit pels germans benedictins a finals d’abril, però era necessari que l’abat president de la congregació benedictina, Jonathan Licari, sol·licités una exempció al Vaticà per completar l’elecció, que va arribar després de sis setmanes.

El canvi de normativa es relaciona amb la nova constitució apostòlica Praedicate Evangelium, que va entrar en vigor el 5 de juny de 2022 i permet als laics dirigir qualsevol organisme de la Santa Seu i estableix que el govern està vinculat a la missió i no a l’ordenació. Aquesta constitució permet també que els laics puguin assumir rols de lideratge en les congregacions religioses, trencant amb la tradició que només els clergues podien ocupar aquestes posicions.

El rescripte papal conté diversos articles que regulen els diferents graus d’autorització necessaris per nomenar un no clergue com a superior d’un institut religiós. La Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica és l’entitat suprema que avalua cada cas individual i les raons adduïdes pel moderador suprem o el capítol general per a aquests nomenaments.

Aquesta reforma deroga el cànon 588,2 del Codi de Dret Canònic, que establia que només els instituts dirigits per clergues podien assumir el govern d’un institut religiós. El canvi suposa una obertura significativa dins l’estructura eclesiàstica, permetent una major participació dels laics en la direcció de la vida religiosa.

Elecció d’Isaac Murphy com a abat pels germans benedictins I @Saint Anselm Abbey

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia