La situació a Terra Santa continua sent dramàtica, sense perspectives de millora a curt termini. En aquest context, el Patriarca Llatí de Jerusalem, el cardenal Pizzaballa, va demanar als cristians que deixin de banda les discussions polítiques i preguin plegats.
Durant una trobada amb una delegació d’Ajuda a l’Església Necessitada (ACN), que visitava Terra Santa per mostrar la seva solidaritat amb els cristians de la regió i acompanyar els projectes d’ajuda a l’Església local, Pizzaballa va explicar la complexitat de la situació. “Si menciones el sofriment de Gaza, els catòlics hebreus parlen de les zones afectades pels atemptats del 7 d’octubre, i els palestins només pensen en Gaza. Tots volen tenir el monopoli del sofriment”, va expressar. “La situació està polaritzada i qualsevol suport a un bàndol és percebut com a traïció per l’altre”, va afegir.
El Patriarcat Llatí de Jerusalem està dividit en sis vicariats: Jordània, Israel, Xipre i Palestina, incloent Cisjordània i Gaza. A més, hi ha dos vicariats més: un per als catòlics de parla hebrea, format per unes 1.000 persones, i un altre per als migrants i sol·licitants d’asil, que sumen desenes de milers.
El patriarca va subratllar que hi ha catòlics del vicariat hebreu servint a l’exèrcit a Gaza i catòlics que són bombardejats a Gaza. “No és fàcil, hem de deixar la política a un costat, reunir-nos i pregar junts. Ara, que les ferides estan sagnant, no és el moment per parlar de política“, va dir Pizzaballa, que va assegurar que “reconèixer el patiment de l’altre no és senzill quan un mateix està patint”.
El cardenal va insistir en la idea que l’Església no pot ser arrossegada pel conflicte. Així i tot va confessar que és difícil no prendre partit. “Em diuen que he de ser neutral, vine amb mi a Gaza, parla amb la meva gent que ho ha perdut tot, i després digues-me que sigui neutral, això no funciona”, va descriure. “La nostra presència ha de ser constructiva, però no és senzill trobar el camí correcte”, va reflexionar.
El Patriarcat fa tot el possible per ajudar la petita comunitat cristiana de Gaza, però la situació és inestable i resulta complexe. “És molt difícil fer alguna cosa pel futur de Gaza, però encara tenim prioritats“, va assegurar Pizzaballa. Com a exemple, subratlla que les escoles han estat destruïdes o es fan servir com a refugis. “Les famílies volen educació, així que intentem introduir caravanes que puguin funcionar com a escoles, tot i que hem de trobar mestres i treballar amb el que queda de les autoritats palestines”, va reflexionar.
De la mateixa manera, el cardenal va destacar que, malgrat la gran atenció mediàtica centrada a Gaza, la crisi a Cisjordània també és greu. Va explicar que molts cristians depenen del turisme, i en aquesta situació “no hi ha treball amb els pelegrins, i aquells que treballaven a Israel ja no tenen permisos per entrar, aquesta situació ha provocat la taxa d’atur més alta de la història de Cisjordània, arribant al 78%, especialment entre els cristians”, va informar Pizzaballa.
ACN, que fa anys que col·labora amb projectes a Terra Santa, ha incrementat la seva ajuda a la regió després dels atacs de Hamàs del 7 d’octubre de 2023 que van desencadenar l’actual ofensiva militar israeliana. El cardenal Pizzaballa va agrair profundament aquest suport, destacant la importància de la presència i solidaritat de l’Església universal amb la Mare Església de Jerusalem. Va subratllar la necessitat de continuar amb els programes pastorals, ja que, malgrat les dificultats, aquests programes són crucials per mantenir viva la fe de les persones, encara que no sempre sigui fàcil recaptar fons per a aquestes activitats.