Francesc reclama una “treva olímpica” ara que “la pau mundial està greument amenaçada”

cropped-fav.png

“Espero que els Jocs Olímpics de París siguin una ocasió ineludible perquè tots els que hi participin del món sencer es descobreixin i apreciïn mútuament, trenquin prejudicis, fomentin l’estima on hi ha menyspreu i desconfiança, i l’amistat on hi ha odi. Per la seva pròpia naturalesa, els Jocs Olímpics tracten de la pau, no de la guerra”.

Són paraules del papa Francesc en un missatge adreçat a l’arquebisbe de París, amb motiu de les olimpíades que tindran lloc a la Ciutat de la Llum del 26 de juliol a l’11 d’agost. En el text, publicat avui per l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, el bisbe de Roma assumeix la petició de “treva olímpica”, una tradició que “el món antic va instituir sàviament durant els Jocs, i l’era moderna intenta reviure regularment”.

“En aquests temps turbulents, en els quals la pau mundial està greument amenaçada, desitjo ferventment que tots respectin aquesta treva amb l’esperança de resoldre els conflictes i restablir l’harmonia”, demana Francesc.

“Que Déu s’apiadi de nosaltres. Que Ell il·lumini les consciències dels governants sobre les greus responsabilitats que els incumbeixen, que concedeixi als artífexs de la pau l’èxit en els seus esforços i que els beneeixi”, culmina Bergoglio una missiva en la qual també fa referència, sense citar-la, al resultat de les recents eleccions legislatives a França.

Que el poble francès superi les diferències

“Espero que l’organització d’aquests Jocs ofereixi al poble de França una magnífica ocasió de concòrdia fraternal que ens permeti superar les diferències i les oposicions i reforçar la unitat de la nació”, subratlla el pontífex, qui també beneeix a “atletes i espectadors” i demana a les comunitats cristianes “obrir de bat a bat les portes de les seves esglésies, escoles i llars”.

“Que obrin, sobretot, les portes del seu cor, donant testimoniatge del Crist que habita en ell i que els comunica la seva alegria, mitjançant la gratuïtat i la generositat del seu acolliment a tots”, especialment a “les persones més vulnerables, especialment a les quals es troben en situacions molt precàries”.

“L’esport —prossegueix Bergoglio— és un llenguatge universal que transcendeix fronteres, llengües, races, nacionalitats i religions; té la capacitat d’unir a les persones, de fomentar el diàleg i l’acceptació mútua; estimula la superació d’un mateix, entrena en l’esperit de sacrifici, fomenta la lleialtat en les relacions interpersonals; convida a reconèixer els mateixos límits i el valor dels altres”.

Francesc finalitza el seu missatge assegurant que “els Jocs Olímpics, si realment són ‘jocs’, poden ser, per tant, “un lloc de trobada excepcional per als pobles, fins i tot els més hostils”. “Els cinc anells entrellaçats representen l’esperit de fraternitat que ha de caracteritzar l’esdeveniment olímpic i la competició esportiva en general”, conclou.

Article publicat en col·laboració amb Religión Digital.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia