Aquest passat divendres han acabat, després de quatre dies, els Cursos Bíblics d’Estiu organitzats al Seminari Centre Tarraconense de Tarragona per l’Associació Bíblica de Catalunya, l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós i el Secretariat diocesà d’animació bíblica de l’arquebisbat tarragoní. Aquest any, aquesta tradicional formació bíblica estiuenca ha comptat amb la participació d’un grup de cinquanta persones i ha coincidit, a més, amb el cinquantè aniversari de la seva primera edició.
Durant cinc jornades, els matins han estat coordinats pel biblista i president de l’Associació Bíblica de Catalunya, Joan Ferrer, que ha elaborat les seves sessions a partir de l’Evangeli segons sant Joan, mentre, pel que fa a les tardes, ha pres el relleu un altre biblista, Joaquim Malé. Aquest segon, en canvi, ha centrat les seves interpretacions diàries en els llibres històrics d’Israel, des de Josuè fins al Segon llibre dels Reis. A més, els cursos s’han complementat amb visites culturals a llocs emblemàtics de l’arxidiòcesi, com ara l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, el Museu Bíblic Tarraconense i l’església de Sant Miquel del Pla, a Tarragona.
El dimecres 10 de juliol, l’arquebisbe Joan Planellas va visitar els cursos, felicitant l’organització i els participants per aquesta iniciativa formativa. El prelat, a més, va subratllar la importància d’una bona formació bíblica, destacant que “la Paraula sigui el que alimenta la vida de la nostra Església”.
Després de la visita, el prelat es va reunir amb membres de l’Associació Bíblica de Catalunya presents al curs per compartir les seves impressions sobre la celebració del cinquantè aniversari de l’entitat, prevista pel pròxim 28 de setembre. En aquest sentit, dos actes vertebraran aquesta commemoració: el primer, a la catedral de Tarragona, i, posteriorment, el segon, al Seminari Centre Tarraconense, el qual comptarà amb els parlaments d’Esperança Amill, vicepresidenta de l’associació; d’Armand Puig, teòleg i biblista; d’Andreu Muñoz, delegat diocesà per a la cultura a Tarragona, i de l’arquebisbe Joan Planellas.
Els orígens de l’Associació Bíblica de Catalunya es remunten al 1973, quan es va crear amb la finalitat de promoure l’estudi i la vivència de la Paraula. Des de llavors, els cursos d’estiu s’han celebrat en diverses localitats com ara Tortosa, Raimat, Vic i Banyoles, i han evolucionat amb la incorporació de nous biblistes. Aquesta continuïtat ha estat possible gràcies a la col·laboració entre les generacions de biblistes, mantenint viu el llegat i l’esperit de l’entitat.