“El papa Francesc trobarà una Església amb molta pràctica de fe, però a l’estil de Papua Nova Guinea, amb pobles ancestrals i tradicions molt antigues. La seva presència serà una confirmació del fet de caminar com a Església i com a poble de Déu”, explica en una entrevista als mitjans vaticans Mario Abzalón Alvarado, Superior General dels Missioners del Sagrat Cor (MSC), sobre la pròxima visita del Papa al país, que tindrà lloc en el marc del seu viatge apostòlic a Àsia i Oceania, previst del 2 al 13 de setembre de 2024.
Alvarado recorda que els Missioners del Sagrat Cor van ser enviats a Papua Nova Guinea a finals de 1878-1879, quan el seu fundador, Julio Chevalier, encara era viu. Després d’un primer intent d’establir-se a l’illa el 1881, van celebrar la primera missa el 4 de juliol de 1885 i van establir missions a la costa sud entre les tribus Roro i Mekeo. Des de llavors, els missioners han estat pioners en el creixement eclesial a la regió.
Papua Nova Guinea és descrita com un món multicultural, una Església multicolor, multilingüe i multiètnica. Alvarado subratlla que és coneguda com “la terra de l’inesperat”, amb una tradició cultural antiga i un ritme de vida diferent del món occidental. “El Papa trobarà una Església rica en rituals i danses, sorgida d’un món rural de selva, rius, pesca i caça, on els missioners han anat sembrant la fe”, descriu.
Els primers missioners van afrontar grans dificultats, com el canibalisme, la manca d’infraestructures i la comprensió del món cultural i religiós dels papús. Així i tot, les llavors del Regne sempre han estat presents, i els missioners han anat superant aquests reptes per establir una presència eclesial significativa a l’illa.
Actualment, Papua Nova Guinea té una Església forta que afronta desafiaments globals com el canvi climàtic, l’explotació minera i la pobresa. Els missioners continuen treballant al costat dels més necessitats i respectant les estructures tribals i culturals mentre evangelitzen.
El fruit de l’anunci de l’Evangeli ha fet augmentar les vocacions natives, incloent-hi la causa de canonització del primer beat de Papua Nova Guinea, Peter ToRot, un laic missioner del Sagrat Cor martiritzat durant la dècada de 1940. Alvarado va convidar a pregar pel viatge apostòlic del Papa a Àsia i Oceania, destacant la importància de conèixer altres realitats com la de Papua Nova Guinea i “caminar en sinodalitat com a Església global”.