El Govern exigeix control estatal en la indemnització a víctimes de pederàstia a l’Església

cropped-fav.png
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños. | Moncloa

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha advertit al president de la Conferència Episcopal, Luis Argüello, que el pla de reparació integral a les víctimes de pederàstia en l’Església, que els bisbes aprovaran aquest dimarts 9 de juliol en una Assemblea Plenària Extraordinària, ha de ser fiscalitzat per l’Estat i cenyir-se a les recomanacions recollides a l’informe del Defensor del Poble.

En una carta enviada aquest passat cap de setmana, Bolaños ha dit al president dels bisbes espanyols que “no acceptarà cap fórmula unilateral” per indemnitzar de les víctimes de casos prescrits que no vagi acompanyada de la supervisió i control del govern de l’Estat.

Amb aquesta advertència, el ministre busca concertar un model de reparació mixt amb l’Estat que faciliti a les víctimes un únic sistema de reparació, per la qual cosa demana a l’Església ajustar-se a les recomanacions l’informe del Defensor del Poble, que va ser presentat a finals del mes d’octubre i que, entre les principals mesures, demanava la creació d’un fons estatal compensatori i la celebració d’un acte públic de reconeixement per part de l’Església i del Govern de l’Estat.

D’acord amb l’informe, l’Estat hauria d’estudiar cada denúncia dels casos prescrits a través d’una comissió independent i posteriorment fixar la quantitat econòmica i garantir el pagament als afectats.

Francina Armengol, presidenta de les Corts, Ángel Gabilondo, defensor del poble. el passat mes d’octubre. | Govern d’Espanya

“La participació de l’Estat no és només l’única manera de complir fidelment amb les recomanacions, sinó que a més suposa la manera més ràpida, eficaç i segura d’abordar el problema social”, ha dit Bolaños després de llegir l’esborrany del pla de reparació elaborat pels bisbes.

Un pla que no és de compliment obligatori per part de les diòcesis o congregacions religioses, que tindrien la capacitat de decidir de forma unilateral si l’apliquen o no en funció dels casos.
A més a més, si bé el text assenyala la necessitat de “situar la veu i les necessitats de les víctimes en el centre”, aquestes no formaran part de la comissió assessora encarregada de definir per a cada cas concret, la quantia de les indemnitzacions.

Després de l’advertència de Bolaños, que aquest dilluns s’ha reunit amb un grup de víctimes per manifestar-les el seu suport, la Conferència Episcopal Española i la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER) han mostrat la seva decepció davant del que, segons han dit en declaracions a Vida Nueva, un intent d'”utilitzar les víctimes” i “posar per davant l’interès polític que la solució al problema”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia