Francesc Conesa: “M’agrada aprofitar les llargues tardes d’estiu per llegir llibres d’espiritualitat”

jordpacheco
Francesc Conesa, al Palau Episcopal de Solsona. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Aquest estiu, Francesc Conesa, bisbe de Solsona, suspendrà temporalment la seva atapeïda agenda per passar uns dies de repòs i desconnexió. Així podrà recuperar forces per una nova temporada que tindrà entre els seus esdeveniments més destacats la segona i última fase de l’Assemblea General Ordinària del Sínode 2021-2024, en la qual el prelat tindrà ocasió de participar en un debat decisiu per a la vida de l’Església. Abans, però, viurà unes vacances que el portaran de nou a Elx, la seva terra natal, on resideix la seva família i conserva, assegura, “molts bons amics”.

Com descriuria les seves vacances ideals?

Les meves vacances ideals es desenvolupen amb els meus amics sacerdots, amb els quals comparteixo conversa, descans, riure i pregària. M’agrada també rebre a Solsona la visita d’amics, tant sacerdots com laics. Ho passo molt bé quan estic amb ells ensenyant-los la bellesa del paisatge i les esglésies d’aquesta diòcesi.

Prefereix viatges nacionals o internacionals en aquests mesos?

Del territori nacional m’atrau sobretot, la bellesa i el valor del seu patrimoni. M’agrada conduir i gaudeixo molt visitant diversos llocs de la península. Per altra banda, també m’agrada viatjar a l’estranger perquè m’ofereix la possibilitat de conèixer altres cultures i maneres de pensar, cosa que sempre és enriquidora.

Viatja sol, amb família o amics?

Sempre amb els amics. No m’agrada gens viatjar sol.

Quin tipus d’activitats prefereix fer en aquest període, activitats a l’aire lliure, visites culturals, retirs espirituals?

M’agrada molt aprofitar l’estiu per fer visites culturals: visitar monuments, catedrals, museus, assistir a concerts, anar al cinema, entre altres coses.

Incorpora alguna pràctica religiosa o espiritual en les vacances?

Les vacances ofereixen la possibilitat de fer-ho tot amb més serenitat: el res de l’ofici diví, el temps de meditació, i fins i tot la celebració de l’Eucaristia. M’agrada molt aprofitar les llargues tardes d’estiu per llegir alguns llibres d’espiritualitat a la terrassa del palau episcopal.

Com influeix la seva fe en l’elecció de les seves destinacions de vacances?

Com he dit, m’agrada passar les vacances al costat dels meus amics sacerdots. Quan decidim les destinacions, sempre mirem de visitar algun santuari o centre d’espiritualitat.

Li resulta fàcil desconnectar del treball i les responsabilitats durant les vacances?

En general, sí. Tot i això, de vegades es presenten problemes greus que impedeixen desconnectar del tot i fins i tot poden reclamar interrompre el temps de descans.

I desconnectar de xarxes socials i correu electrònic?

De les xarxes mantinc desconnexió total; però sí que estic pendent del telèfon i el correu electrònic, per si es presenta algun tema urgent.

Té alguna tradició estiuenca relacionada amb la fe que segueixi cada any?

Cada any assisteixo a la representació del Misteri d’Elx, que és una joia del patrimoni espiritual i cultural de la fe cristiana. Estimo i conec el Misteri, perquè ho he estudiat com a teòleg i ho he viscut de prop com a rector de la Basílica de Santa Maria d’Elx. Contemplar l’Assumpció de Maria i participar de la bellesa dels textos i els cants del Misteri, m’ajuda a obrir el cor a Déu i m’omple d’esperança.

Francesc Conesa, durant la representació del Misteri d’Elx.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia