Els metges del Consell de les Esglésies del Pròxim Orient alerten de les creixents necessitats als refugis de Gaza

cropped-fav.png

Els professionals de la salut que treballen amb unitats sanitàries mòbils, dirigides pel Departament de Serveis als Refugiats Palestins del Consell de les Esglésies del Pròxim Orient (DSPR), relaten la dramàtica situació que es viu a Gaza, en què cada vegada hi ha més persones sense accés a aigua potable, aliments o medicaments.

La crisi humanitària a la Franja s’ha intensificat fins a nivells alarmants, amb metges i treballadors sanitaris lluitant per assistir una població que viu enmig d’un conflicte que és a punt de cumplir nou mesos de durada. Les unitats sanitàries mòbils, sota la direcció del DSPR, treballen en condicions extremes per proporcionar assistència a persones que no tenen accés a cap recurs considerat com a bàsic i essencial.

Un dels doctors i assessors sanitaris d’aquesta organització, Bassam Abu Hamad, ha descrit la situació com a desesperant, on les condicions de vida s’han deteriorat greument a causa de la concentració de persones. “Hi ha més d’un centenar de persones convivint en un mateix espai”, testimonia Hamad. A més, aquest professional mèdic ha relatat que trobar una font segura d’aliments s’ha convertit en un repte. “Molts dels pacients mostren símptomes d’anèmia i desnutrició, així com afeccions derivades de l’estrès i malalties cròniques com la hipertensió”, ha reconegut.

La manca de medicaments per tractar malalties físiques i mentals és un altre problema greu. Segons el doctor, “hi ha una escassetat crítica de medicaments necessaris per al càncer i fins i tot d’antibiòtics per a la població infantil”. Pel que fa als equipaments, la situació és encara més complexa, ja que el sistema sanitari ha quedat desproveit i, en aquest sentit, “moltes ambulàncies han estat completament destrossades“, ha denunciat el metge.

Una de les unitats mèdiques a Gaza I @DSPR

Malgrat aquestes dificultats, Hamad intenta mantenir alta la moral del personal mèdic. “Aquests professionals es sacrifiquen per ajudar les persones que necessiten assistència”, ha dit, demanant pregàries per la pau i la llibertat de Palestina. “Preguem perquè l’alto el foc sigui una realitat; per favor, preguem perquè ningú a la Terra visqui sota l’opressió”, ha demanat.

Lubna Yousif Sabbah, coordinadora de programes sanitaris i psicosocials, coincideix, per la seva part, amb la petició de Bassam Abu Hamad. “El que més urgeix ara és alimentació complementària i suplements per als menors de cinc anys i les dones embarassades i en període de lactància”, ha assegurat Sabbah.

“Necessitem medicaments per als pacients amb malalties infeccioses i moltes altres malalties derivades d’aquesta concentració de persones en els refugis”, va afegir Sabbah. I es va afanyar en afegir a la llista medicaments per als pacients amb malalties cròniques; multivitamines i suplements per als pacients amb anèmia i desnutrició; subministraments mèdics i material fungible per embenar els ferits, desinfectar ferides i prevenir infeccions. A més a més, “el combustible també és essencial per al funcionament dels punts d’assistència mèdica”, va recordar.

Malgrat la manca de recursos, Sabbah afirma que els professionals sanitaris no perden l’esperança. “Ens animem a nosaltres mateixos per seguir ajudant i servint a les persones necessitades”, va afirmar. “Preguem perquè acabi aquesta guerra i aquesta violència contra les persones innocents de Gaza, perquè la pau, la prosperitat i la justícia prevalguin“, va demanar.

Professionals que se sacrifiquen per assistir a qui més ho necessita I @DSPR, @CMI

En aquest context, el CMI ha reiterat repetidament la seva crida a un alto el foc a la Franja de Gaza. L’organització ha subratllat la urgència d’aturar la violència i proporcionar assistència humanitària a la població afectada, destacant que la comunitat internacional ha de respondre amb accions concretes per minimitzar el patiment dels innocents.

Aquestes crides ressonen amb la desesperació i la determinació dels metges i voluntaris. Mentre el conflicte continua, les històries de sacrifici i resiliència dels professionals sanitaris són un testimoni de la humanitat compartida i de la necessitat d’una solució pacífica i justa.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia