Francesc, contra la plaga dels narcotraficants: “Exigeixo ​​un acte de valentia per part de tota la societat”

descarga
Retrat del papa Francesc durant l'audiència. I Foto: Vatican Media

Quants traficants de mort hi ha, moguts per la lògica del poder i dels diners a qualsevol preu! Aquesta plaga, que produeix violència i sembra sofriment i mort, exigeix un acte de valentia per part de tota la societat”, ha assenyalat el papa Francesc durant l’audiència d’aquest dimecres 26 de juny, quan se celebra també el Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues.

“Una reducció de la dependència de les drogues no s’aconsegueix liberalitzant el consum de drogues —això és una fantasia!—, com s’ha proposat, o ja s’ha aplicat, en alguns països. Després d’haver conegut tantes històries tràgiques de toxicòmans i de les seves famílies, estic convençut que és moralment correcte acabar amb la producció i el tràfic d’aquestes substàncies perilloses“, ha assenyalat Francesc.

“Davant la tràgica situació de toxicòmans de milions de persones a tot el món, davant l’escàndol de la producció i del tràfic il·lícits d’aquestes drogues, no podem restar indiferents“, ha clamat Francesc, qui també ha al·ludit a “l’impacte destructiu en la nostra casa comuna”, posant com a exemple la conca amazònica.

“Una altra via prioritària per contrarestar l’abús i el tràfic de drogues és la prevenció, que es fa promovent una major justícia, educant els joves en els valors que construeixen la vida personal i comunitària, acompanyant als necessitats i donant esperança en el futur”, ha prosseguit Francesc, qui també ha dedicat paraules d‘ànim i agraïment a les comunitats on es recuperen aquestes persones, les quals “són un testimoni fort i d’esperança del compromís de sacerdots, consagrats i laics per posar en pràctica la paràbola del Bon Samarità”, citant en concret la tasca de la xarxa de la Pastoral Llatinoamericana d’Acompanyament i Prevenció d’Addiccions (PLAPA).

Arribada del Papa a la plaça Sant Pere, aquest dimecres. I Vatican Media

Preguem també pels traficants de droga. Són criminals, són assassins. Preguem per la seva conversió”, ha improvisat el Papa abans d’acabar la seva reflexió sobre aquest tema, amb el qual ha interromput les seves catequesis sobre l’Esperit Sant de les últimes setmanes.

Article de José Lorenzo publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital’.

Audiència general

Estimats germans i germanes, bon dia!

Avui es celebra el Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, instituït per l’Assemblea general de les Nacions Unides el 1987. El tema d’enguany és “L’evidència és clara: hem d’invertir en prevenció”.

Sant Joan Pau II va afirmar que «l’ús indegut de drogues empobreix totes les comunitats en què es produeix. Disminueix la força humana i la fibra moral. Mina els valors estimats. Destrueix la voluntat de viure i de contribuir a una societat millor». Però recordem, al mateix temps, que cada toxicòman «Porta amb si una història personal diferent, que ha de ser escoltada, compresa, estimada i, en la mesura del possible, sanada i purificada […] Segueixen tenint, i més que mai, una dignitat en tant que persones que són fills de Déu».

Tanmateix, no podem ignorar les males intencions i accions dels venedors de drogues i dels narcotraficants. El Papa Benet XVI va utilitzar paraules severes durant una visita a una comunitat terapèutica: «Dic als que trafiquen amb la droga que pensin en el mal que estan provocant a una multitud de joves i d’adults de totes les classes socials: Déu els demanarà comptes del que han fet. No es pot trepitjar d’aquesta manera la dignitat humana».

Una reducció de la dependència de les drogues no s’aconsegueix liberalitzant el consum de drogues, com s’ha proposat, o ja s’ha aplicat, en alguns països. Després d’haver conegut tantes històries tràgiques de toxicòmans i de les seves famílies, estic convençut que és moralment correcte acabar amb la producció i el tràfic d’aquestes substàncies perilloses. Quants traficants de mort hi ha, moguts per la lògica del poder i dels diners a qualsevol preu! Aquesta plaga, que produeix violència i sembra sofriment i mort, exigeix un acte de valentia per part de tota la societat.

Fotograma de Beatiful boy, en què el pare intenta rescatar el seu fill de les drogues. I @Amazon Studios

La producció i el tràfic de drogues també tenen un impacte destructiu en la nostra casa comuna. Per exemple, això s’ha fet cada cop més evident a la conca amazònica.

Una altra via prioritària per contrarestar l’abús i el tràfic de drogues és la prevenció, que es fa promovent una major justícia, educant els joves en els valors que construeixen la vida personal i comunitària, acompanyant als necessitats i donant esperança en el futur.

En els meus viatges apostòlics vaig poder visitar diverses comunitats de recuperació inspirades per l’Evangeli. Són un testimoni fort i d’esperança del compromís de sacerdots, consagrats i laics per posar en pràctica la paràbola del Bon Samarità. De la mateixa manera, em reconforten els esforços de diverses Conferències Episcopals per promoure una legislació i unes polítiques justes en matèria de tractament de les persones drogodependents i de prevenció per frenar aquesta xacra.

A tall d’exemple, destaco la xarxa de la Pastoral Llatinoamericana d’Acompanyament i Prevenció d’Addiccions (PLAPA). L’estatut d’aquesta xarxa reconeix que “l’addicció a l’alcohol, a les substàncies psicoactives i a altres formes d’addicció (pornografia, noves tecnologies, etc.) … Es tracta d’un problema que ens afecta indistintament, amb independència de la diversitat de geografies i contextos socials, culturals, religiosos o d’edat. Malgrat les diferències, … volem organitzar-nos com a xarxa: compartir experiències, l’entusiasme i les dificultats».

Menciono també els bisbes d’Àfrica Austral, que el novembre 2023 van convocar una reunió sobre el tema “Capacitar els joves com a agents de pau i esperança”. Els representants dels joves presents a la trobada van reconèixer aquesta reunió com «pedra miliar significativa orientada cap a una joventut sana i activa a tota la regió». També van prometre: «Acceptem el paper d’ambaixadors i defensors en la lluita contra el consum de drogues. Demanem a tots els joves que siguin sempre empàtics els uns amb els altres».

Estimats germans i germanes, davant la tràgica situació de toxicòmans de milions de persones a tot el món, davant l’escàndol de la producció i del tràfic il·lícits d’aquestes drogues, «no podem ser indiferents. El Senyor Jesús s’ha detingut, s’ha acostat, ha curat les nafres. En l’estil de la seva proximitat, també nosaltres estem cridats a actuar, a detenir-nos davant les situacions de fragilitat i dolor, a saber escoltar el crit de la soledat i l’angoixa, a inclinar-nos per aixecar i portar de tornada a la vida aquells que cauen en l’esclavitud de la droga».

En aquest Dia Mundial contra la Droga, com a cristians i comunitats eclesials preguem per aquesta intenció i renovem el nostre compromís. Gràcies!

Una persona adicta demana l’aturada de les drogues. I @Pixabay, Reb Center Moscow

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia