Francesc insta l’Opus Dei a mantenir l’actitud de “diàleg i de col·laboració” abans de l’aprovació definitiva dels seus estatuts

cropped-fav.png
Francesc, amb Fernando Ocáriz i Mariano Fazio Vatican Media

El papa Francesc va animar l’Opus Dei a continuar treballant amb “actitud de diàleg i de col·laboració”, segons va assegurar la prelatura en un comunicat aquest dilluns 24 de juny després de l’audiència que va concedir el pontífex a Fernando Ocáriz, prelat de l’Obra, acompanyat per Mariano Fazio, vicari auxiliar.

Durant la trobada, que va transcórrer al Palau Apostòlic del Vaticà en “un ambient de calorosa proximitat i afecte”, Ocáriz va revelar a Francesc detalls dels treballs que s’estan duent a terme amb el Dicasteri del Clergat per a l’adequació dels estatuts, subratllant “l’ambient familiar i de diàleg obert en el qual es desenvolupen”.

Aquests treballs tenen per objectiu ajustar les regles internes de l’Opus Dei al motu proprio Ad charisma Tuendam, publicat el mes de juliol de 2022, i a un altre document papal, del 8 d’agost de 2023, per mitjà del qual Francesc va modificar els cànons relatius a les prelatures personals, que van quedar equiparades a “associacions clericals públiques de dret pontifici amb facultat d’incardinar clergues”.

Fernando Ocáriz va aprofitar l’audiència també per transmetre al Papa alguns aspectes de la preparació del centenari de l’Opus Dei, que se celebrarà entre 2028 i 2030. En aquest punt, va destacar les assemblees regionals que s’estan celebrant amb la participació de totes les persones de l’Obra juntament amb amics i cooperadors.

Finalment, el prelat va informar Francesc sobre el viatge que farà pròximament a Amèrica del Sud. Sobre aquesta qüestió, el pontífex va recordar “el treball abnegat que fan algunes persones de l’Opus Dei en aquests països” i va animar Ocáriz a estar “a prop de la gent, sobretot als països on hi ha més patiment i on la tasca evangelitzadora és més difícil”.

El Papa, saludant el prelat de l’Opus Dei, Fernando Ocáriz. | Vatican Media

El bon humor del fundador

Fa uns dies, Ocáriz va publicar un missatge adreçat als membres de la prelatura amb motiu de la proximitat de la festa de Sant Josepmaria, que se celebra el 26 de juny i que enguany coincideix amb el 49è aniversari de la seva mort.

En el text, el prelat de l’Opus Dei va convidar a reflexionar sobre un dels aspectes que va caracteritzar la vida del fundador de l’Obra: el bon humor. “Un estat d’ànim (estar de bon humor), que se sol entendre com la disposició per notar i fer veure els aspectes divertits de les situacions.

Sant Josepmaria Escrivá, fundador de l’Opus Dei.

Malgrat advertir que hi ha “circumstàncies que no tenen res de divertit”, Ocáriz va recordar que “es pot mantenir l’arrel més profunda d’un bon humor que transcendeix les coses superficials: l’alegria, que sorgeix sobretot de la fe en l’amor immens que Déu ens té a cadascú”. “Aquesta alegria —va afegir— té molt a veure amb l’oblit humil d’un mateix per pensar en els altres i plantejar la vida en clau de servei”.

Recuperant una dita de sant Josepmaria (“Mai no aconseguirem el veritable bon humor si de veritat no imitem Jesús; si no som humils com ell“) el prelat va finalitzar la carta demanant als fidels l’oració per dues intencions: la reunió d’experts sobre els Estatuts i el fruit espiritual del viatge que en els pròxims mesos el portarà a alguns països d’Europa i d’Amèrica.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia