El papa Francesc ha reiterat aquest dissabte la necessitat d’un desenvolupament ètic dels algoritmes en què els valors orientin els camins de les noves tecnologies, i ha subratllat que la intel·ligència artificial (IA) com “altres eines clau” creades per l’home, “és i ha de continuar sent una eina” a les seves mans.
Ho ha fet en un discurs a la Sala Clementina del Vaticà adreçat als participants en la Conferència Internacional de la Fundació Centesimus Annus – Pro Pontifice, que aquest 22 de juny ha acabat els seus treballs sobre el tema de la “Intel·ligència artificial generativa i el paradigma tecnocràtic: com promoure el benestar de la humanitat, la cura de la naturalesa i un món de pau”.
Francesc s’ha referit a la IA en diverses ocasions. La darrera, en la seva intervenció davant els participants de la cimera del G7, celebrada a Itàlia la setmana passada; també ho va fer en l’encíclica Laudato Si (2015), en l’exhortació apostòlica Laudate Deum (2023) i en el missatge de la Jornada Mundial de la Pau 2024.
Per això, el pontífex ha aplaudit que la Fundació Centesimus Annus, que té per finalitat col·laborar en l’estudi i la difusió de la doctrina social catòlica, hagi dedicat un ampli espai a aquest tema. “Ho han fet implicant estudiosos i experts de diferents països i disciplines, analitzant les oportunitats i els riscos associats al desenvolupament i a la utilització de la IA, amb un enfocament transversal i sobretot amb una mirada antropocèntrica, i sent conscients del perill d’un reforçament del paradigma tecnocràtic”, ha explicat Francesc.
En el seu parlament, el Papa ha instat els presents a preguntar-se si “la IA serveix per a satisfer les necessitats de la humanitat, per a millorar el benestar i el desenvolupament integral de les persones”, o “per a enriquir i augmentar el ja elevat poder d’uns pocs gegants tecnològics malgrat els perills que comporta per a la humanitat”. “Aquesta és la pregunta bàsica”, ha subratllat Francesc.
Bergoglio ha assegurat també que “és en el front de la innovació tecnològica on es jugarà el futur de l’economia, de la civilització, de la mateixa humanitat”. “No hem de perdre l’oportunitat de pensar i actuar d’un mode nou, amb la ment, el cor i les mans, per a orientar la innovació cap a una configuració centrada en la primacia de la dignitat humana”, ha advertit Francesc abans de finalitzar la seva reflexió amb una altra pregunta: “Estem segurs que volem continuar dient ‘intel·ligència’ al que no ho és? Reflexionem sobre això, i preguntem-nos si el mal ús d’aquesta paraula tan important, tan humana, no és ja una rendició al poder tecnocràtic”.