Parolin: “El diàleg és l’única via per a una pau justa a Ucraïna”

cropped-fav.png
Banderes ucraïneses al Vaticà. | Foto: Vatican Media

“El diàleg entre totes les parts implicades és l’únic mitjà que pot ajudar a assolir una pau veritable, estable i justa“. Aquest va ser el missatge que va deixar el cardenal secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, el passat 16 de juny en la cimera sobre la pau a Ucraïna, celebrada durant dos dies a Bürgenstock (Suïssa) i en la qual la Santa Seu va participar com a organisme observador.

En la trobada, a més d’expressar la “proximitat” del papa Francesc amb el “turmentat poble ucraïnès” i “el seu compromís constant” a favor de la pau, el diplomàtic vaticà va instar la comunitat internacional a “explorar les vies” perquè la Santa Seu pugui “prestar assistència i ajudar en la mediació”, ja sigui des del punt de vista “humanitari o polític”. “Això serviria per perfeccionar l’esforç diplomàtic promogut per Ucraïna i al qual han donat suport tants països i assolir els resultats que les víctimes mereixen i que el món sencer espera”, va advertir el purpurat.

El discurs, que va ser recollit pels mitjans vaticans, va servir a Parolin també per a recordar que la Santa Seu continua ferma en el seu compromís per “mantenir un contacte constant amb les autoritats ucraïneses i russes” i està disposada a ajudar en la realització de “possibles iniciatives de mediació” que siguin acceptables “per a les dues parts” implicades i que beneficiïn “els afectats”.

“No resignar-se mai a la guerra”

El número dos del Papa va subratllar, així mateix, la seva estimació per la cimera, que va qualificar de “d’esdeveniment d’importància mundial” preparada “amb cura” per Ucraïna. En aquest punt, Parolin va destacar els “enormes esforços” que dedica el país a “defensar-se de l’agressió”, i, alhora, a continuar treballant des del “front diplomàtic” per “una pau justa i duradora”.

“Davant de la guerra i les seves tràgiques conseqüències, és important no resignar-se mai, sinó continuar buscant vies per posar fi al conflicte per mitjà de les bones intencions, la confiança i la creativitat”, va assegurar Parolin en un discurs en què també va reiterar la necessitat de “respecte pel dret internacional”, i ha reiterat “la vigència del principi fonamental del respecte a la sobirania de cada país i a la integritat del seu territori”.

El secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin. | Vatican Media

El cardenal Parolin va viatjar a Bürgenstock convidat pels presidents de Suïssa i Ucraïna, Viola Amherd i Volodymyr Zelensky respectivament. Durant l’estada va estar acompanyat pel nunci apostòlic a Suïssa, monsenyor Martin Krebs, i per monsenyor Paul Butnaru, funcionari de la Secció per a les Relacions amb els Estats i les organitzacions internacionals de la Secretaria d’Estat.

Com a membre observador, i seguint la pràctica de no signar declaracions conjuntes, la delegació de la Santa Seu es va abstenir de signar el comunicat final dels treballs, encara que va expressar el suport a les conclusions de la cimera.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia