Els bisbes europeus adverteixen d’una “persistent manca d’interès i compromís” entre la ciutadania de la UE

cropped-fav.png

Després de les eleccions al Parlament Europeu de 2024, el Secretariat de la Comissió de les Conferències Episcopals de la Unió Europea (COMECE) va comentar els resultats el passat dilluns 10 de juny. “Més de 370 milions de ciutadans han estat cridats a les urnes en 27 països diferents, en unes eleccions que respecten les diferents tradicions de votació dels estats membres, aquestes eleccions han estat un gran exercici de democràcia”.

“Els resultats preliminars mostren que es manté una majoria proeuropea al Parlament de la UE. La majoria dels votants han expressat el seu suport al projecte europeu i un fort desig de més Europa”, van assegurar els bisbes del COMECE, organisme que representa les conferències episcopals catòliques dels països de la UE.

COMECE participa activament en el debat europeu i promou valors que considera fonamentals per al futur del Vell Continent. Entre aquests valors es troben la solidaritat, la justícia social, i el respecte per la dignitat humana. Els bisbes advoquen per una Europa que no només sigui una unió econòmica i política, sinó també una comunitat de valors compartits.

Gràfica dels resultats preliminars de les eleccions europees 2024 I Parlament Europeu, @Verian

Segons els prelats, tot i que la participació electoral del 50% pot semblar un èxit en comparació amb altres eleccions, la realitat és que mostra divisió entre els qui confien en la UE i els qui es mantenen escèptics o indiferents. “Una baixa participació indica un desinterès persistent i una manca de compromís entre els ciutadans de la UE, això, combinat amb el fort augment dels partits nacionalistes i euroescèptics, especialment en els països fundadors de la Unió Europea, manifesta una forta insatisfacció amb el rendiment de la UE”, van apuntar des de COMECE.

Els bisbes han destacant reiteradament la importància de mantenir una Europa unida i forta, i aquests resultats preliminars semblen oferir una barreja d’esperança i advertència. És per això, que el COMECE va fer una crida als nous eurodiputats i futurs comissaris perquè abordin aquestes preocupacions amb urgència i eficàcia. “Reduir la percepció de desconnexió entre la Unió Europea i els seus ciutadans és essencial per a la legitimitat i la sostenibilitat del projecte europeu. Això inclou no només polítiques que responguin a les preocupacions quotidianes dels ciutadans, sinó també un esforç comunicatiu per demostrar els beneficis de la UE en les seves vides diàries.”

Amb els resultats preliminars de les eleccions europees de 2024, hi ha tant motius d’optimisme com de preocupació. Mantenir una majoria proeuropea al Parlament és una victòria important per aquells que creuen en el projecte europeu. No obstant això, la necessitat d’abordar la participació ciutadana i el creixement dels moviments nacionalistes és més urgent que mai.

Banderes que ondejen al Parlament Europeu I Pixabay, @Dusan_Cvetanovic

Els resultats preliminars dels comicis europeus de 2024 ofereixen una visió mixta del futur de la Unió. Mentre que una majoria proeuropea es manté, la baixa participació i l’augment del sentiment nacionalista i euroescèptic plantegen preguntes importants que hauran de ser abordades amb decisió i claredat pels nous líders europeus. En aquest context, el COMECE va assenyalar la necessitat de tornar a connectar amb els ciutadans i de treballar per una Europa que respongui millor a les seves necessitats i preocupacions.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia